Üzleti tippek

Ferihegyi sztrájk: megegyezés jöhet

A sztrájkot hirdető két szakszervezet szerint a ferihegyi repülőtéren van esély a Budapest Airport (BA) és az érdekképviseletek közötti megegyezésre.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedden is folytatták az egyeztetéseket, azonban ezúttal a napi feladatokat pontosan ismerő és a szakszervezeti kifogásokkal egyetértő középvezetőkkel tárgyaltak, munkacsoportokban. Megállapodás csak akkor lehetséges, ha a BA csúcsvezetése visszavonja a bérek és a pihenőidők csökkentésére vonatkozó javaslatát.

Szerinte az álláspontok fokozatos összehangolására akkor van lehetőség, ha a BA vezetésének álláspontjában a középvezetők véleménye kerekedik felül, akik különösen amiatt aggódnak, hogy ha a BA vezérigazgatója és helyettese által szorgalmazott bér- és pihenőidő-csökkentés megvalósul, akkor a kevesebb munkaerő miatt veszélybe kerülhet a repülés biztonsága – ismertette Csorba Attila.

A szakszervezetek remélik, hogy a keddi tárgyalásokon felszínre került aggodalmak a BA felső vezetéséhez is eljutnak. Ellenkező esetben “újra rövid sztrájkokra készülhet Ferihegy” – tette hozzá.

Csorba Attila megjegyezte: láthatóan a BA vezetése is megosztott: miközben ugyanis kedden eredményesen egyeztettek a szakszervezetek a középvezetőkkel, addig Jost Lammers, a BA vezérigazgatója “megpróbálta a munkavállalókat a szakszervezetek ellen fordítani”. Jost Lammers, a takarítás kiszervezése miatt összehívott kedd reggeli állománygyűlésen a szakszervezeti álláspont ellen akarta szavaztatni a szakszervezeti tagokat – mondta Csorba Attila.

A sajtótájékoztatón részt vettek a brit Unite, a londoni repülőterek dolgozóit tömörítő szakszervezeti szövetség tisztségviselői, akik kedden érkeztek Budapestre. Látogatásuk célja, hogy személyesen tájékozódjanak a Ferihegyen kialakult helyzetről, továbbá hogy szolidaritásukról biztosítsák a BA dolgozóit – mondta el a Unite képviseletében Colin Terry.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik