Üzleti tippek

Kovács kiterjesztené a kedvezményes áfakulcsot

Foglalkoztatáspolitikai szempontból kulcsfontosságú a nagy élőmunka igényű, helyi szolgáltatások kedvezményes áfakulcsának 2010 utáni kiterjesztése az Európai Unióban - nyilatkozta Kovács László.

Az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerinte amennyiben az intézkedés elmarad, kisvállalkozások tízezrei kerülhetnek a tönk szélére, munkavállalók százezreinek megélhetését veszélyeztetve.

Politikailag támogatták

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara vezetőivel Budapesten folytatott megbeszélése Kovács László elmondta, hogy az Európai Tanács 2008 decemberében megfogalmazott ajánlásában kérte a pénzügyminiszteri tanácsot, hogy 2009 márciusáig dolgozza ki a döntés részleteit, hogy az országok, amelyek a csökkentett áfa-kulcsot 2010 után is alkalmazni kívánják, megtehessék ezt.

A csúcs ajánlása megelőzte a miniszteri tanács döntését, ezzel a tanács politikai értelemben támogatta a bizottság kezdeményezését – tette hozzá Kovács László.

A biztos szerint egy februárban lefolytatott, alapos vitát követően márciusban születhet politikai döntés a kérdésben.

A fordászok és betegápolók is ide tartoznak

Az érintett szolgáltatások közé tartoznak például a javító szolgáltatások, a fodrászat, a házi betegápolás, az építés, az épületfelújítás és -karbantartás, valamint a takarítás.

Kovács László úgy vélte, hogy a jelenlegi gazdasági válságban a foglalkoztatáspolitika prioritása is alátámasztja a kezdeményezés jogosságát, annak ellenére, hogy bevezetése az állami büdzsé szempontjából bevételkiesést jelent. A biztos hozzátette azt is, hogy az említett szolgáltatások körében bevezetett csökkentett áfa-kulcs nem jelent torzítást a belső piaci versenyben.

Vissza kell szorítani az adócsalást

Az Európai Unió adópolitikájának további két kulcsterülete az adócsalások visszaszorítása, valamint az EU energia- és éghajlat-változási politikájának az adózás eszközeivel történő támogatása – mondta el az adóügyi biztos.

Kovács László továbbra is úgy vélte, hogy Magyarországon jelenleg nincs tér általános adócsökkentésre, hiszen ez az államháztartási hiány növekedését vonná maga után. Az adórendszer egyszerűsítése és átrendezése azonban lehetséges: előremutató lépés lenne például az élőmunka terheinek csökkentése – fogalmazott.

Az így kieső adóbevételt a vagyon, a fogyasztás és a környezetszennyezés nagyobb arányú adóztatásával lehetne ellensúlyozni – vélekedett Kovács László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik