Üzleti tippek

Az ág is húzza a MinDig Tv-t

Egyelőre az ág is húzza a másfél hónapja működő földi digitális szolgáltatást. A kihátráló tévék miatt a csatornakínálat szűkös, sőt, még a vadászgépek is a platform ellen dolgoznak.

Ma reggel is minősíthetetlen volt a Duna HD, ezért befáradtam a Media Marktba, és visszakértem az árát. Az eladó szerint nem én voltam az első. A fenti hozzászólásában fakadt ki a sat.hu internetes fórumán a MinDig Tv vételére alkalmas beltéri egységet megvásárló egyik „első fecske”. Korábban is lehetett sejteni, hogy nem lesz egyszerű menet a digitális földi sugárzás hazai bevezetése. A MinDig Tv nevet kapott szolgáltatás első másfél hónapjának tapasztalatai azonban még a várakozásoknál is lelombozóbbak.

Vonzerő nélkül

Tavaly ősszel még azt tippeltük, hogy akár tíz adó is elérhető lesz a platformon. Azonban hamar kiderült, hogy ezek közül éppen azoknak nem akaródzik részt venni a MinDig Tv kínálatában, amelyek a legnagyobb vonzerőt jelenthetnék. Az RTL Klubnak és a TV2-nek jogértelmezési problémái vannak, továbbá hiányolják az új médiatörvényt, drágállják a sugárzási díjat és keveslik az elérhető nézők számát.

A Viasat a korábban adott szándéknyilatkozata ellenére hátrált ki az egészből, és nem indult el a Humor1 Zrt. által tervezett Prime sem. A jelenlegi kínálat az M1, az M2 és a Duna Tv HD, azaz nagy felbontású változatából, a hagyományos formátumban (SD) sugárzott Duna II-ből, a kódolt ATV-ből és a Hír Tv-ből áll. Utóbbiak vételéhez egy úgynevezett Terra+ kártya szükséges, amely 6000 forintba kerül és egy évig nézhető vele a két csatorna.

Kezdőcsomag negyvenezerért

A kínálat tehát szűkös, ráadásul egyelőre a MinDig Tv vételére alkalmas beltéri egységek is drágák. A legolcsóbb készülék jelenleg 30 ezer forintba kerül. A vételhez viszont szükség van egy széles sávú tetőantennára is, amelyet 10 ezer forint körüli áron lehet megvásárolni.

Elég csak abba belegondolni, hogy a fenti vázolt „kezdőcsomagba” – a Terra+ kártyát nem számítva – körülbelül 40 ezer forintot kell egy összegben invesztálni. Ehhez képest egyes műholdas és kábeles szolgáltatók már havi 1000-1200 forintért 10–14 csatornás alapcsomagokat kínálnak, egyszeri díjak nélkül. A MinDig Tv ráadásul még nem érhető el az ország teljes területén.

Gyér érdeklődés

„Szerződött partnereink eddig ezres nagyságrendben értékesítettek a MinDig Tv-szolgáltatás vételéhez alkalmas berendezéseket” – mondja Tóth András, a szolgáltatást üzemeltető Antenna Hungária Zrt. kommunikációs vezetője. A visszafogott érdeklődést az általunk megkérdezett forgalmazók is megerősítették. „A decemberi indulásnál sok érdeklődő volt, de akkor még csak a Duna Tv két csatornáját lehetett nézni, így többen meggondolták magukat” – mondták lapunknak az Infopatika nevű cégnél. „A berendezések azért drágák, mert az MPEG4 kódolás leszűkíti az elérhető kínálatot, ezért még nem indult be a gyártók közötti árverseny” – teszi hozzá Vajda Péter, az Ebolt.hu vezetője.

Minőségi kifogások

Az Antenna Hungáriához érkeztek panaszok a sugárzás minősége miatt is. A budapesti adó átmenetileg a tervezett szint 15 százalékán „ketyeg”, és a Kab-hegyi adó is csökkentett teljesítménnyel üzemel. Úgy tudjuk, hogy a korlátozásokra azért van szükség, hogy az adók ne zavarják a MiG–29-es vadászgépek kommunikációs rendszerét. Ezeket előreláthatóan egy év múlva vonják ki teljesen a forgalomból, addig pedig a korlátozás mindenképpen fennmarad.

A MinDig Tv-nek azonban van egy tagadhatatlan előnye, méghozzá az ingyenes közszolgálati HD-adások. Akinek HD-képes készüléke van, már szembesülhetett a problémával: kábeles és műholdas szolgáltatóknál az előfizetési díjon felül többezer forintért érhetők csak el a HD-adásokat tartalmazó csomagok. Ezek ráadásul mindössze a közszolgálati csatornákból és még néhány HD-adásból állnak. Utóbbiak egy része nem magyar nyelvű, más csatornákon pedig a műsorok zöme nem „igazi” HD, hanem csak „felkonvertálják” az adást, ugyanúgy ahogy jelenleg az M1, az M2 és a Duna Tv esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik