Üzleti tippek

Emberi jogokat sértett a hajléktalanshow

Jogsértőnek minősítette az ORTT a Story Tv „A nagy lehetőség” című műsorának három adását. Az indoklás szerint a reality a nézettséget helyezte az emberi méltóság tisztelete elé.

A határozat indoklása rámutat, hogy a műsorszám felvezetése során a műsorkészítők felszínesen kezelték a hajléktalan kérdést, a fedélnélküliséget az alkohol, a drog, a párkapcsolatok felbomlásának, a börtön, vagy a lakásmaffia következményeiként jelenítették meg. A műsorban megjelenő problémák és kihívások kifejezetten jellemzőek a középpontba állított csoportra, azok egy „átlag” valóságshow-ban nem jelennek, vagy nem ilyen módon jelennek meg.

A testület álláspontja szerint a műsorszám felfogható lenne társadalmi kísérletként is, azonban nem társadalmi összefüggések, törvényszerűségek megállapítására, leírására és igazolására vállalkozik, hanem elsődlegesen egy sajátos szórakoztatási igényt hivatott kiszolgálni. A kiválasztottak ruházata, különböző eszközeik ( mobiltelefon, fényképezőgép, laptop) annak a jelei voltak, hogy nem a budapesti látkép állandó elemeinek számító hajléktalanok szerepelnek a Story Televízió programján – áll az ORTT közleményében.

Adatvédelmi aggályok

A vizsgált műsorszámok alapján a határozat megállapította, hogy több olyan momentum is megjelent a programokban, amelyek adatvédelmi szempontból is aggályosak lehetnek. A legvitathatóbb a versenyzők egészségi állapotára vonatkozó különleges adatok nyilvánosságra hozatala számított. Az információk kezelése a testület álláspontja szerint a televízió csatornától fokozott gondosságot igényelt volna, még akkor is, ha ehhez az érintettek hozzájárultak. A műsorban, feltehetően előzetes beleegyezéssel, olyan magánéleti adatokat mutattak be a szereplőkről, amelyek esetében kérdéses, hogy az eredmény ismeretében a szereplő hozzájárult volna–e a közzétételhez, hiszen az rá nézve előre be nem látható következményekhez vezethet. Így e tárgykörben a testület az adatvédelmi biztoshoz fordult.

A testület többségi álláspontja szerint a reality készítői egy olyan műsort akartak bevezetni a médiapiacon, aminek nem a valós problémamegoldás volt a célja, hanem a nézői érdeklődés felkeltése, így a haszon sem a játékosoknál realizálódott. Megvalósult az emberi jogok sérelme, hiszen a műsor szereplői a nézettségért és a reklámbevételek növeléséért folytatott verseny eszközévé váltak, amikor magánszférájukat oly mértékig bocsátották áruba, amely rájuk nézve emberi méltóságot sértő, megalázó szituációk sorához vezetett. A Testület álláspontja szerint az adott műsor jellege, nézőpontja, témája és annak feldolgozása miatt valósult meg a jogsérelem.

Az ORTT felszólította a Story Tv-t a „sérelmezett magatartás megszüntetésére”, a valóságshow a felszólítást megelőző napokban, január 20-án véget ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik