Üzleti tippek

Rendkívüli hírhelyzet Obama beiktatásának napján

A vezető amerikai hírtelevízió, a CNN "rendkívüli hírhelyzetet" hirdetett ki Obama történelmi beiktatásának napjára a közvetítést nehezítő nagy hideg és a várható hatalmas tömeg miatt.

A CNN George Bush leköszönő elnök példáját követi, aki néhány napja washingtoni rendkívüli helyzetről beszélt, tekintettel a többmilliós tömegre és a biztonsági kockázatokra. A biztonsági hatóságok kedden szinte légmentesen lezárják a belvárost, ahol első ízben lesz ilyen méretű tömegrendezvény, több mint 40 ezer rendőr, katona és egyéb biztonsági személy lesz szolgálatban. A tömeg azonban nemcsak az elnökök biztonságára felügyelő titkosszolgálatot állítja minden korábbinál nagyobb feladat elé, a tudósítói csapatok munkája is jelentősen megnehezül.

A CNN műholdas telefonokat osztott ki riportereinek, mivel a kommunikációs hálózatok bedugulhatnak. A mobiltelefonos cégek figyelmeztettek: a túlterheltség miatt előfordulhat, hogy a térségben nem lehet majd telefonálni, fotókat, e-maileket és SMS-eket küldeni.

Palacsinta reggelire

A hírtelevízió stábjának azon tagjai számára, akik a helyszínen egy sátorban töltik a hétfő éjszakát, zuhanyozási lehetőséget szerveztek egy közeli fitneszklubban. A hideggel és a tömeggel dacoló riportereket palacsintás reggelivel indítják útnak kedden.

“Ez a legnagyobb esemény az életünkben” – közölte David Bohrman, a CNN washingtoni irodavezetője. Elmondta, a többmilliós tömeg és a biztonsági rendszer olyan akadályt jelenthet, amelyet a helyszínek között mozgó riporterek és operatőrök csak gondos előzetes tervezés alapján küzdhetnek le. A lezárt hidak, utcák, a nagy tömeg és a rendkívüli biztonsági jelenlét miatt Washington megszállt város képét fogja nyújtani.

Obamát övezte már egy sor hatalmas tömegrendezvény a kampány során, például Berlinben, Denverben vagy a választás éjszakáján Chicagóban. A keddi washingtoni beiktatás azonban mindezeket felülmúlja. Az edzett és a korábbi beiktatások pompájához szokott profi fotóriporterek is rettegnek, vajon el tudják-e kapni például az eskütétel pillanatait, amikor Obama ráhelyezi kezét az Abraham Lincoln által használt bibliára, amelyet felesége, Michelle Obama fog tartani. A szenátus sajtóosztálya szinte minden ország riportereinek adott ki engedélyt.

Tudósítói praktikák

Chris Isham, a CBS washingtoni irodavezetője rámutatott: az amerikai tévécsatornáknak a külföldi vetélytársak kemény versenyével kell számolniuk a négynapos ünnepség számos helyszínén, kezdve a Capitoliumtól és a Mall sétánytól a parádé útvonalán át a hivatalos bálokig és partikig. Elárulta: az az általános stratégiájuk, hogy embereiket a lehető legkorábban kitelepítik az eseményekre, és a lehető legtovább otthagyják.

Az NBC és a Newsweek riporterei is szűk körre fogják korlátozni mozgásukat a bizonytalanságokat rejtő keddi napon. “Ez az a nap, amikor az embernek fel kell tennie a kérdést, hogy egyáltalán eljuthat-e A pontból B pontba” – fogalmazott Phil Alongi, az NBC különkiadásainak vezető producere. Adam Nagourney, a The New York Times veterán riportere, aki Bush és Clinton beiktatásairól is tudósított, azt mondta: egyelőre azt próbálja kitalálni, hogyan juthat majd el otthonról az újság szerkesztőségébe, az egyik biztos módszer a kocogás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik