Üzleti tippek

Átmeneti időszak

Egyik nagy kereskedelmi csatornát sem kötelezi semmilyen jogszabály arra, hogy a digitális átállásban részt vegyen – mondja Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság tanácsának alelnöke. A Viasat és a Humor1 csatornáinak visszakozását viszont akár szankcionálhatják is.

– Meglehetősen vérszegényre sikeredett a földfelszíni digitális sugárzás startja. Vajon mikor lesz ebből életképes, a kábeles és a műholdas szolgáltatásokkal szemben alternatívát nyújtó szolgáltatás?

– A földfelszíni digitális platform üzleti kockázatait az Antenna Hungária (AH) nyilván felmérte, és ennek alapján adta be a pályázatát. Mindaddig, amíg a szolgáltató a Nemzeti Hírközlési Hatósággal (NHH) megkötött szerződésében foglaltakat teljesíti, nem áll sem módunkban, sem szándékunkban minősíteni a nyertes pályázó üzleti lépéseit. Persze személy szerint nagyon örülnék annak, ha a MinDig Tv életképes platformként színesítené a magyar műsorterjesztési piacot.

– Az RTL Klub és a TV2 „legálisan” megteheti, hogy a részvételi szándékuk korábbi jelzése ellenére mégse menjen fel a földi digitális platformra?

– Egyik kereskedelmi csatornát sem kötelezi semmilyen jogszabály arra, hogy a digitális átállásban részt vegyen. Mivel még 2005-ben az RTL Klub és a TV2 műsor-szolgáltatási szerződését a digitális átállásban való részvételi kötelezettség előírása nélkül hosszabbította meg az ORTT, nem terheli szerződéses kötelezettség a két csatornát.

– Viszont, ha nem mennek fel, akkor egyhamar aligha lesz életképes a MinDig Tv.

– A digitális átállásról szóló törvény a két országos kereskedelmi csatornát speciális helyzetüknél fogva külön kezeli. Az AH-ra szerződéskötési kötelezettséget rótt ki abban az esetben, ha a két televízió részt kíván venni ezen a platformon, és vállalják, hogy a földfelszíni műsorszórásukat körzetenként 2011. június 30-ig leállítják. Azonban szerződés megkötésére a 60 napos határidőn belül valóban nem került sor, mert az érintettek között – még a jogvesztő határidőt megelőzően – peres eljárások kezdődtek…

– Másik két tévé is hiányzik a tervezett kínálatból, az AH ugyanis a pályázatában vállalta, hogy a Viasat és a Humor1 is jelen lesz a platformon egy-egy csatornával. Ezeknek se híre, se hamva. Ez az érintettek belügye, vagy ebben a kérdésben már az NHH is az asztalra csaphat?

– Valóban vállalta, és e vállalást a pályázat értékelésre során figyelembe is vettük. A Viasat és a Humor1 is visszavonhatatlan szándéknyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy elérhető lesz, amennyiben az AH megnyeri a pályázatot. Folyamatosan nyomon követjük, hogy az AH teljesíti-e a hatósági szerződésben foglalt feltételeket. Amennyiben azt állapítjuk meg, hogy valamelyik feltétel nem teljesült, akkor szankciókat alkalmazhatunk.

– Ezek mik lehetnek?

– Első lépésként felszólíthatjuk, hogy a kötelezettségének tegyen eleget. Ezután bírságot alkalmazhatunk, vagy akár a szerződést is felmondhatjuk. Természetesen az esetleges szankcionálás előtt vizsgálni kell azt is, hogy a feltétel nem teljesüléséért az AH milyen mértékben felelős.

– Amikor még csak hírből lehetett hallani a digitális földi technológiáról, akkor mindig elmondták, hogy ezt egy egyszerű szobaantennával is lehet majd fogni. A pályázati kiírásban miért csak a drágább – és a lakosok egy részét a szolgáltatásból kvázi kizáró –, tetőantennás vételi lehetőség kiépítése szerepelt?

– A hosszú távú cél az, hogy minél több helyen szobaantennával is el lehessen érni a szolgáltatást, és nyilván ezt diktálja a műsorszolgáltatók érdeke is. Jelenleg azonban az átállási folyamat első fázisánál tartunk, amikor még párhuzamosan zajlik a digitális és az analóg műsorszórás. Ebben az időszakban védelmet élveznek az analóg televízióadók. Ezért a megadott frekvenciakészletet teljes körűen csak fokozatosan lehet felhasználni.

– Amint a korlátozás véget ér, elég lesz a beltéri antenna is?

– A kiírásban hosszú távra nem kizárólag a tetőantennás vételt irányoztuk elő. Az AH számára a lehetőség adott a beltéri vételt biztosító feltételek fokozatos kialakítására, amennyiben erre igény mutatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik