Üzleti tippek

Értesítésre vár a Földgázszállító

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. hétfőn reggel hét óráig nem kapott hivatalos értesítést sem az ukrán, sem pedig az orosz diszpécserszolgálattól a gázszállítások megindításáról - közölte az FGSZ, hozzátéve, hogy a cég folyamatosan elemzi a helyzetet, és felkészült a gázforgalmazási rend megváltoztatására.

A közlemény kiemeli, hogy a magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására.
Hétfőn a várható gázfelhasználás 56-58 millió köbméter lesz, és a rendelkezésre álló maximális mennyiség változatlanul 66 millió köbméter, ami a föld alatti tárolókból, a belföldi kitermelésből és a nyugati irányú importból fedezhető.

A felhasználható források biztosítják a forrás és a fogyasztás egyensúlyát a hétfői napra, mégpedig fogyasztói korlátozás nélkül.

Vasárnap a belföldi gázfogyasztás 56 millió köbméter volt. Ukrajna irányából nem érkezett földgáz. Ausztria irányából 4,7 millió köbméter érkezett belföldi felhasználásra és az FGSZ további 2,7 millió köbmétert továbbított Szerbia, 1,2 millió köbmétert pedig Bosznia-Hercegovina irányába. Az FGSZ további kétmillió köbméter gázt szállított Szerbiába, ami magyarországi kitermelésből származott.

Az MTI moszkvai tudósítójának jelentése szerint az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz képviselői várhatóan hétfőn írják alá Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő jelenlétében azt a megállapodást, amely 2009-re biztosítja Ukrajna gázellátását. Az aláírást követően azonnal helyreállítják a teljes európai gáztranzitot. Magyarország felé január 6. óta nem érkezett Ukrajnán keresztül orosz földgáz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik