Üzleti tippek

Kóka nem támogatja az áfa emelését

Kóka János nem támogatja az áfa emelését, mert véleménye szerint ez olyan hullámot indítana el, amely azzal járna, hogy nem tudjuk teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket - erről az SZDSZ frakcióvezetője az ATV Pont7 című műsorában beszélt.

Az áfa-emelés a liberális politikus szerint drágulást hozna, ami miatt a családok egy része nehéz helyzetbe kerülne. Mint mondta, inkább azt a megoldást javasolná, hogy olyan bevételeket próbáljon az állam beszedni, amelyeket most az adófizetők egy része elkerül. Az adóbázis szélesítésére, az adókötelezettség kiterjesztése lenne szükség – emelte ki a politikus, aki szerint ehhez sok eszköz létezik. Példaként a vagyonadó bevezetését említette, hiszen – mint magyarázta – az olyan vagyontárgyak, mint például az ingatlan, jól megfogható dolgok.

A politikus szerint az SZDSZ korábbi kiadáscsökkentési javaslatait kellene leporolni. Mint mondta, az igazságosság irányába mutat – és egyben takarékosságot is jelent -, hogy a jóléti támogatásokat rászorultsági alapon kellene juttatni: a leggazdagabbak például ne kapjanak családi pótlékot, ebből tízmilliárdokat lehetne spórolni. Mint mondta, ha sok ilyen tételt egymás mellé teszünk, akkor két-háromszáz milliárd forint is összejöhet, s most éppen ennyi kell.

Kóka bízik abban, hogy a január 29-ei rendkívüli parlamenti ülés és a várhatóan jövő szerdán sorra kerülő költségvetési bizottsági ülés alkalmas lesz arra, hogy “kitegyük az asztalra”, hol lehetnének akár feles, akár kétharmados törvény módosítását igénylő reformok, hogyan lehet az adórendszert átalakítani úgy, hogy csökkenhessen az adóteher, továbbá hogyan lehet az állam költségeit visszanyesegetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik