Üzleti tippek

Verheugen: brutális kilátások az autóiparban

admin
admin

2009. 01. 16. 13:14

Nincs garancia arra, hogy az összes nagy európai autógyár túléli a mostani gazdasági recessziót - mondta az Európai Bizottság vállalkozáspolitikai és ipari kérdésekben illetékes német alelnöke.

Günter Verheugen az EU ipari minisztereinek – csütörtökön sebtében összehívott – informális tanácskozása előtt, a sajtónak nyilatkozva “brutálisnak” minősítette a gépkocsiipar kilátásait. Mint mondta, tavaly az utolsó negyedévben több mint 20 százalékkal csökkentek az autóeladások, idén pedig további 20 százalékos esés várható, ami százezrek – ha nem milliók – munkahelyét érinti majd.

Verheugen szerint a problémákat az okozza, hogy a fogyasztói bizalom csökken, miközben az autógyárak az igényekhez képest túlzottan nagy kapacitással rendelkeznek. Tavaly évi átlagban 7,8 százalékkal csökkent az új, Európában gyártott kocsik eladása. Ekkora visszaesésre az ACEA iparági szervezet szerint másfél évtizede nem volt példa.

Előzetes feltételezések szerint az európai autóipart oly módon lehetne ösztönözni, hogy anyagi előnyhöz – például adókedvezményhez vagy bármi más formájú előnyhöz – juttatnák azokat, akik a régi kocsijukat újra cserélik. Fokozottan érvényesülhetne ez az ösztönzés a réginél környezetbarátabb új autók vásárlása esetén.

Mint Verheugen megjegyezte, az egyes EU-országokban ma jelentősen eltér egymástól az az összeg, amennyivel “jutalmazzák” a régi autóját újra cserélő polgárt, és ez a különbözőség versenytorzító hatású.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.