Üzleti tippek

Négynapos műszakra vált a szentgotthárdi Opel is

Péntektől, átmeneti időre heti négy napra csökkentette a munkaidőt a szentgotthárdi Opel-gyár.

A globális gazdasági válság a General Motors Powertain Kft.-t is sújtja, a recesszió miatt a szentgotthárdi gyár már a múlt év októberében kénytelen volt visszafogni a termelést, és megválni a kölcsönzött munkaerő jelentős részétől. A dolgozók most a munkaidő-csökkentés miatt kiesett időre, a szakszervezettel történt megállapodás szerint személyi alapbérük 50 százalékát kapják meg – mondta Légrádi Edit, a gyár szóvivője.

Szólt arról is, hogy a General Motors szentgotthárdi gyára idén új piacra is exportál. Az év első négy hónapjában a gyár 18 ezer kész motort – 1,6 és 1,8 literes változtatható vezérműtengely-szögű modellt – szállít Kínába. “A kezdeti szállítmányokat további ezer darab 1,6 literes turbó modell követi az év végén” – tudatta.

A tavalyi év során 392 ezer 878 motort gyártottak Szentgotthárdon, amelyet európai Opel, Vauxhall és Saab autógyáraknak szállítottak. Ez közel 400 000 olyan új autó tulajdonost jelent Európa-szerte, akiknek járművében “szentgotthárdi szív” dobog – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik