Üzleti tippek

Nincs technikai akadálya a gáztranzitnak

Az ukrán Naftogaz levelet küldött a Gazpromnak, amelyből kiderül, nincs műszaki akadálya annak, hogy meginduljon a gáztranzit a Szudzsa állomáson át, és a tranzit felújítását az akadályozza, hogy nincs meg az ehhez szükséges politikai döntés Kijevben, közölte az orosz gázipari cég, a Gazprom szóvivője csütörtök este.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök telefonon beszélt Viktor Juscsenko ukrán államfővel. Meghívta az orosz gáz európai szállításáról rendezendő csúcsértekezletre, amelyen a tervek szerint az állam- és kormányfők vesznek részt, és szóvá tette, hogy Ukrajna továbbra sem fogadja az orosz gázt. Juscsenko azt mondta, hogy az ukrán vezetékrendszerben megvan az érkező gáz továbbításához szükséges nyomás, és erre az orosz államfő követelte a tranzit azonnali felújítását.

Medvegyev azt is felajánlotta, hogy ha mégsem lenne meg a vezetékekben a szükséges nyomás, a kellő mennyiségű műszaki gázt átadják Ukrajnának egy nemzetközi konzorcium nevében.

Medvegyev újra javasolta azt is, hogy csereakcióval biztosítsák az európai felhasználók ellátását, mely esetben Ukrajna az ország nyugati részén lévő tárolókból küldhetne Európába gázt, és Oroszország ugyanannyit beszivattyúzna az ukrán rendszerbe. Végül Medvegyev újra hangsúlyozta: az orosz fél bármikor kész felújítani a szállításokat.

A beszélgetés a jelek szerint eredménytelen maradt. Juscsenko sajtószolgálata szerint az elnök megbízta a kormányt: tegye meg a szükséges szervezési és műszaki lépéseket a tranzit felújítására arra az esetre, ha megindul az orosz gázszállítás “napi mintegy 320 millió köbméter nagyságrendben, és az orosz fél rendelkezésre bocsátja a szükséges műszaki gázmennyiséget (mintegy 8 százalékot).

Szergej Kuprijanov a Naftogaz leveléről elmondta, hogy az szakértői szinten érkezett. A levél hangsúlyozza, hogy a tranzit beindításához célszerű lenne megkötni a(z Ukrajna által javasolt) műszaki megállapodást, de ezen kívül semmilyen más követelést, vagy feltételt nem támaszt az ukrán gázipari cég, még az eddig kért műszaki gáz tekintetében sem, kizárólag a politikai döntés hiányára hivatkozik.

Az utóbbi napokban a felek között az egyik vitapont az volt, hogy az ukránok minduntalan hajtogatták: a szudzsai betáplálási pont nem megfelelő, mivel ebben az esetben nagy kelet-ukrajnai területek maradnának gáz nélkül, és javasolták, hogy Oroszország két másik, délebbi belépőponton adja át a gázt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik