Üzleti tippek

Áramot adunk a szlovákoknak

A magyar és a szlovák villamos művek vezetői megállapodtak: az MVM kisegíti a szlovák villamosenergia-rendszert, ha a Slovenské Electarne igényt tart rá.

A szlovák villamosenergia-rendszer hétfőn került válságba, amikor tűz miatt leállt a nyitranováki hőerőmű két blokkja. A szlovák gazdasági miniszter nyilatkozata szerint ezzel az összeomlás szélére került a gázválság által is érintett szlovák energiarendszer.

Ebben a helyzetben az MVM felajánlotta, hogy kisegíti a szlovák rendszert a szükséges időre, napokra, esetleg hetekre – mondta el Mártha Imre csütörtökön. Tájékoztatása szerint az SE vezetői az ajánlatot mérlegelve azt kérték, hogy Magyarország üzemzavari kisegítést biztosítson, amennyiben szükséges.

Ez rövid idejű – 1 – maximum 24 órás – szállításokat jelenthet azokra az időszakokra, ha a szlovák rendszer egyensúlya valamilyen okból, például üzemzavar miatt megbomlana. A két ország diszpécserei folyamatos kapcsolatban vannak egymással a kisegítés érdekében.

Az MVM mintegy 100-220 megawatt, a leégett erőműből kiesettnek megfelelő teljesítményt tud azonnal biztosítani a magyar energiarendszer lehetősége szerint – tette hozzá Mártha Imre.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a kisegítés nem befolyásolja a hazai villamos energia ellátást. A szállítást valószínűleg a széntüzelésű Mátrai, Vértesi és jelenleg olajjal üzemelő Csepeli Erőmű többlettermelése biztosítaná. Az MVM termelői portfoliója lehetővé teszi, hogy a kisegítés ne veszélyeztesse a gázkrízisben érintett magyarországi rendszer tartalékait sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik