Üzleti tippek

Alig spóroltunk gázt szombaton

Minimális, 1-2 millió köbméter különbség van Magyarország gázfogyasztásában attól függően, hogy hétvége vagy munkanap van éppen. Rejtély, hogy mivel működnek a magyar cégek.

Hétfőn várhatóan 63-66 millió köbméter lesz az ország gázfogyasztása – közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt., ami alig haladja meg a hétvégit, hiszen szombaton 63,6 millió, vasárnap pedig 62,5 millió köbmétert használt az ország, alig kevesebbet, mint pénteken, amikor 64,5 millió köbmétert.

Ahogy a számokból kiderül, tényleg 1-2 millió köbméter a különbség egy normál munkanap és a hétvége fogyasztása között – aminek okát egy általunk megkeresett szakértő sem tudott megfejteni. Mint mondta, a hétköznapok gázfogyasztását a hőmérséklet alakulása és az ipari fogyasztók felhasználása befolyásolja döntően, utóbbinak viszont nem látszik különösebb nyoma. Ahogy fogalmazott, már azt sem értette igazán, hogy amikor átállították a gázos erőműveket más fűtőanyagra, annak sem volt jelentősebb hatása az elhasznált mennyiség alakulására.

Amúgy minuszos hőmérséklet esetén minden egy Celzius-fokos csökkenés napi 2 millió köbméter fogyasztásemelkedéssel jár normál körülmények között. Ez látszhatott meg a szombati fogyasztáson, amikor az eddigi tél leghidegebb napja volt.

Újraindulhatnak az orosz szállítások

Hétfő délelőtt egyébként azt lehet tudni, hogy az ukránok aláírták azt a szerződést, amelyben a megfigyelők ellenőrzését hagyták jóvá. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a Gazprom mikor nyitja meg újra a gázcsapokat, amelyet követően 36-48 óra alatt érhet ide leghamarabb az orosz gáz.

Addig maradnak a megszokott lehetőségek. A Földgázszállító Zrt. azt közölte, hogy hétfőre 66 millió köbméter földgáz áll rendelkezésére a fogyasztóknak – a földalatti gáztárolókból 53 millió, magyar kitermelésből 9 millió köbméter, míg a nyugati irányú import 4 millió köbméter lesz. Hétfőn délelőtt még az sem volt tisztázott, hogy mennyi gázt adunk tovább Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik