Üzleti tippek

Akár egy évig kihúzhatjuk gáz nélkül

Egyes nagyvállalatok képesek átállni alternatív üzemmódra, mások viszont nem – a Suzuki-gyár például leállt, az Audi viszont továbbra is termel. Egyre többen vásárolnak hősugárzót, kandallót, de pánik még nincs. Ijedtségre valóban nincs ok, hiszen megfelelően szigorú korlátozásokkal legalább egy évre elegendő a gáz mennyisége. Kenyér lesz, a pékségek gázellátása biztosított.

Éves szinten nagyjából 4 milliárd köbméter gáz a lakosság fogyasztása, a tartalékok körülbelül 3,5 milliárd köbméterre, a hazai termelés évi 2,5 milliárd köbméterre tehetők – tudta meg a FigyelőNet Hegedűs Miklóstól, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatójától.

Tehát ha olyan szigorú korlátozásokat léptetnek életbe, hogy csak a lakosság és a kommunális szolgáltatók – például kórházak, iskolák – kaphatnak, akkor a gáz elegendő legalább egy évre.

Nagyobb gond a napi kitermelés

Sürgetőbb gond a napi szükséglet lehetséges maximális mennyisége. A tárolókból kitermelhető maximális volumen a hazai kitermeléssel, s az Ausztriából érkező gázmennyiséggel együtt sem éri el a hidegebb téli napon szükséges mennyiséget, amely akár 80 millió köbméter is lehet naponta.

hogyan csökkentheti gázfogyasztását?

Takarékoskodjon ön is a gázzal: a FigyelőNet energiatippjeivel gyorsan, egyszerűen és a komfortérzet csökkenése nélkül visszaveheti otthona gázfelhasználását.

Ezért kellett máris szigorú korlátozásokat életbe léptetni – magyarázta a szakember. A napi kitermelés maximális mennyisége ráadásul fokozatosan csökken azzal arányosan, ahogy csökken a tartalék – fűzte hozzá Hegedűs Miklós. A szakember megjegyezte: a józan ész alapján várhatóan legkésőbb két héten belül megegyezéssel zárul a gázvita.

Bajban a nagy termelő cégek

Szerdától már nemcsak a 2500 köbméter per óra fölötti, hanem az óránként 500-2500 köbméter gázt fogyasztók ellátását is korlátozzák. Ezek közé leginkább a nagy ipari, mezőgazdasági termelő vállalatok tartoznak. Nemcsak olyan ismert vállalatok érintettek a gázhiányban, mint például a Suzuki, hanem olyan kevésbé ismertek, is mint például egy baromfikeltető-üzem.

Kinyitni tilos. Fotó: MTI

Kinyitni tilos. Fotó: MTI

A vállalatok többsége át tud állni alternatív energiára, leginkább olajra, annál is inkább, mert a gyárak tervezésekor a tervezők általában számoltak Magyarország gázfüggőségével. Amelyik cég erre nem képes, annak le kell vinnie a fogyasztását 500 köbméter alá. Ha ezt nem teszi meg, a gázszolgáltónak kötelessége kikapcsolni a renitens vállalatot a szolgáltatásból.

Ki mikor kerül sorra?

Téli, maximális igényelt gázfogyasztás mellett az I. kategóriás fogyasztók korlátozásával 10,7 a II. kategóriás fogyasztók visszafogásával 3,2, a III. kategóriásokéval 15,8, a IV. kategóriába tartozók „megfékezésével” 16,3 százalékos gázfogyasztás-csökkenés érhető el; az V. kategóriába tartozó lakossági és kommunális fogyasztók így a gázigény 54 százalékát jelentik – olvasható a Magyar Energia Hivatal tájékoztatójában. Egy fogyasztó több korlátozási kategóriába is sorolható attól függően, hogy berendezései milyen közcélú feladat ellátása érdekében (is) fogyasztanak gázt.

Az I. kategóriás korlátozás (2500 köbméter/órás fogyasztás, legfeljebb 4 órás korlátozási időtartam) alá tartoznak például az erőművek, az alumíniumipar, az acélipar, és a cementgyártó cégek üzemei. Az erőművek azon földgázfogyasztása tartozik csak ide, amely a kötelező olajkészletezésből helyettesíthető, így a háztartások áramellátása nem kerülhet veszélybe.

A II. kategóriás korlátozás (500-2500 köbméteres óránkénti fogyasztás, legfeljebb 4 órás korlátozási idő) vonatkozhat például az olajfinomítókra, vegyipari, gépipari, ruhaipari logisztikai mezőgazdasági és húsipari üzemekre, valamint a cserép- és téglagyárakra.

A III. kategóriába (az első kettőbe nem sorolható nagyfogyasztók, korlátozási idő legfeljebb 8 óra) vonatkozhat például az üveggyárakra, mezőgazdasági és húsipari üzemekre és konzervgyárakra, valamint az acéliparra is.

A IV. kategóriában már kommunális cégek szerepelnek, méghozzá azok, akik az V.-ben nem: ilyen például a MÁV, a BKV, a rendőrség és az Országgyűlés.

Az V., utolsó korlátozási kategóriába tartoznak a háztartásokon túl például a kórházak, az iskolák és a távhőszolgáltatók.


Leállnak vagy átállnak

Nem tud alternatív energiára átállni többek között az esztergomi Suzuki autógyár, a dolgozókat hazaküldték. Tragikusnak nevezte a gázkorlátozást a távirati irodának Kató Aladár, a Tondach Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Az égetés alatt álló termékek harmada selejtté válik, a kemencék újraindítása pedig több napba telik. Az embereket szabadságra küldik szerda délutántól – közölte a vezérigazgató.

A Wienerberger Téglaipari Zrt.-nek reggel óta áll a kőszegi téglagyára és déltől leállt a békéscsabai, valamint a bátaszéki gyára is – közölte Kovács József termelési igazgató.

A Holcim Hungária Zrt.-t egyáltalán nem érinti a gázkorlátozás, mivel a kemencéket szénnel fűtik; Lábatlanban és Hejőcsabán folyamatos a termelés – mondta Márta Irén kommunikációs igazgató. Hasonló a helyzet a TVK-nál is: a FigyelőNettel azt közölték, hogy az eddigi korlátozások a vegyipari céget nem érintik. A győri Audi termelése sem szünetel: az üzemekben gázt csak néhány motoralkatrész hőkezeléséhez használnak – mondta Lőre Péter kommunikációs vezető.

A Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér második kategóriás fogyasztó, a fűtést és a meleg vizet biztosító kazánokat szerdától olajtüzelésre állították át – mondta el Szollár Domokos, a BA szóvivője.

—-Viszik a kandallókat—-

Erőteljesen megélénkült a kereslet a kandallók és hősugárzók iránt, részben a nagy hideg, részben vélhetően a gázellátási problémák okozta félelmek miatt – mondta a FigyelőNetnek Hackl Mónika, a Tesco Magyarország Zrt. kommunikációs munkatársa. Pánik azonban nincs, nem „söpörték ki” a vásárlók a polcokat – tette hozzá.

A Tescót nem érinti a gázkorlátozás, bár a pékségrészlegeik miatt a cég is nagy, de még 500 köbméter/óra alatti gázfogyasztó. A vállalat – ha következő lépésként a harmadik kategóriába tartozó vállalatokat is korlátoznák (ami már a gázcsapok teljes elzárását jelentené) – nem tudna alternatív energiára átállni. Így nem készülhetne kenyér a hipermarketek pékségeiben, s a vásárlóteret sem tudnák fűteni – mondta el a FigyelőNetnek Hackl Mónika, a Tesco Magyarország Zrt. kommunikációs munkatársa. A Tesco egyébként bízik abban, hogy mivel érintett a lakossági ellátásban, úgy is mint „Magyarország legnagyobb péksége”, mentességet kap a gázkorlátozás alól egy esetleges következő szigorító lépésnél.

Lesz kenyér

Eddig egyetlen pékség sem állt le a gázkorlátozás miatt – nyilatkozta a FigyelőNetnek Werli József. A Magyar Pékszövetség főtitkára elmondta: esetükben a gázfogyasztás csökkentése nem jelenthetne megoldást, mert berendezéseik már ekkor is működésképtelenné válnak.

Bár a pékségek jelentős gázfogyasztók, tevékenységük az alapellátáshoz tartozik, így Werli József azt reméli, hogy üzemeiket a legutolsók közé sorolják a korlátozási rendben.

További cégek

A MÁV Gépészet Zrt.-nél a szolnoki, a székesfehérvári, a Budapest északi járműjavítót, illetve az önálló társaságként működő miskolci, szombathelyi, debreceni járműjavítókat érinti a gázfogyasztás korlátozása. Ezeknél a járműjavítóknál ki kell jelölni a fűthető tartózkodó helyiségeket, a többi helyen pedig csak az elfagyás megelőzéséhez szükséges hőmennyiség biztosítható gázzal.

Nem érinti a korlátozás az ISD Dunaferr Zrt. vállalatait, az acélipari cég ugyanis a válság miatt mérsékelte termelését, így csökkent a földgázfelhasználása is – mondta a távirati irodának Valerij Naumenko vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik