Üzleti tippek

Kallódó weboldalak

A hasznos tartalom belevész az évek óta sodródó, elavult adathulladékba. A tartalomszolgáltatók szerverein kallódó adatbázisok pedig – feleslegesen – áramot pazarolnak. Egyre nagyobb gondokat okoz az internetes szemét.

Készíts weboldalt, és könnyebben találnak rád a felhasználók, üzletfelek, vásárlók! – legalábbis évek óta ezt halljuk a marketingesektől. A gondolatiság helyénvaló, de nem árt némi kiegészítést tennünk hozzá, miszerint készíts weboldalt, és ne hagyd magára, mert akkor elsüllyed, és csak egy megtalálhatatlan, felesleges adatszemét lesz valamelyik szolgáltató szerverén. A szó szoros értelmében pénzt, áramot pazarló adatszemét pedig csak a káoszt növeli a már amúgy is átláthatatlan túlkínálatban.

Belefulladunk a netbe

Az internet kezdetben arról szólt, hogy valamit könnyen megtalálhassunk. A Google feltalálása óta ez valahogy máshogy van. Bizonyos folyamatok mentén az emberek azt találják meg, amit a keresők jól indexelnek. Ezzel nem is lenne probléma, csak azok az oldalak, amelyek nem a keresők egyre kiismerhetetlenebb logikája szerint épülnek fel, egyre jobban perifériára szorulnak, s a hatalmas túlkínálatban akár teljesen el is tűnhetnek az olvasók elől.
Az is megfigyelhető, hogy a keresések olyan találatokat eredményeznek, amelyek relevanciája megkérdőjelezhető. Sokszor elavult információt, halott linkeket, lejárt aukciókat kínál a várva várt találati oldal, és mivel az első oldalnál ritkán lapoz tovább a felhasználó, az innen kiszorult webhelyek egyre kevésbé lesznek megtalálhatók.
A legális és illegális keresőmarketing-módszerek hatékonysága pedig sokszor a Google szabályainak változásával együtt változhat. Egy korábban jól bevált indexelési megoldás lecserélése után könnyen átrendeződhet a találati oldalak élvonala – feldobva eddig ismeretlen oldalakat, akár ismertebbek hátrébb sorolásával.

Az évek óta kallódó oldalakat viszont senki sem törli a szerverekről, ezért ezek akkor is továbbélnek, ha már nincs mögöttük szolgáltatás sem. Nem ritka, hogy utoljára 2001-ben frissített weboldal kerül elő amellett, hogy a cég már régen csődbe ment.

A Google ugyan azt tervezi, hogy szerverparkjait kiviszi a tengerre, és napenergiával üzemelteti majd őket, de mindez kiváltható lenne, ha az internet valóban önszabályozó lenne, s nem kapnánk naponta száz kéretlen levelet, vagy mindenki törölné a felesleges szemetet a gépéről, szervereiről. Ha ez nem történik meg, a Google az adatszemét további tárolására pazarolja majd az egyébként környezettudatosan megtermelt energiát.

Duplikálunk vagy pazarolunk

Az adatmentés és a pazarlás között különbséget kell tennünk. A hasznos adatarchiválás természetesen fontos, és egy jól működő vállalat napi rutinjának egyik eleme. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindent folyamatosan el kell tárolnunk – újra és újra. Ma már léteznek ebben is olyan hatékony megoldások, amelyek a rendszereink állandó elemeit megvizsgálva nem duplikálják feleslegesen adathalmainkat, s csak az esetleges változásokat őrzik meg.

Az egyre növekvő méretű programok kihasználtsága jottányit sem javult az elmúlt években. A felhasználók többsége a Windows, illetve a World teljes eszközkészletének jó, ha 5–8 százalékát használja mindennapi munkájához. Ha megkérdeznénk egy Office-felhasználót, talán nem is tudná, hogy még hány programot telepített feleslegesen, amikor ő csak egy szövegszerkesztőt szeretett volna a gépére.

A felesleges papírpocsékolás után le kellene szoknunk a felesleges szerver- és harddisk-pazarlásról is. Bár megjelentek a terabájtos merevlemezek, ezeken legtöbbször soha meg nem nézett filmek, hamar megunt játékok és milliónyi mp3 terpeszkedik. Az interneten hasonlóképpen pazarlóan helyezzük el képeinket, videóinkat. Mivel a technológia megengedi, nem is gondolunk arra, hogy mennyi energiát pazarolnak valahol a szerverek képgalériáink hatalmas képei miatt. Nem gondolunk bele, hogy azon szerverek tárolókapacitása szintén véges, és a szolgáltatónak évről évre egyre több szervert kell működtetnie, hogy kiszolgálja az egyre nagyobb internetes közösség pazarló szokásait.

Ha ezt végiggondoljuk, rájöhetünk, hogy a tömörítés, képeink átméretezése új értelmet kaphat annak ellenére, hogy azt hisszük, az internet végtelen, és minden elfér rajta. Egyre több környezetvédő veti fel mostanában, hogy át kellene értékelnünk az internet környezetkárosító hatásait, tudatformáló erejét, és változtatnunk kellene korábban megszokott felhasználói szokásainkon is.

Az internet csak látszólag végtelen, szakértők szerint akár össze is roppanhat a jelenlegi adatmennyiség, felhasználóiszám-emelkedés, illetve a robbanásszerű forgalomnövekedés mellett. A kallódó weboldalak, a felesleges spamözön, az illegális letöltés pedig csak tovább recsegteti az amúgy is egyre korhadó eresztékeket. Ráférne már egy igazi újraindítás!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.