Üzleti tippek

Ma is megjött minden gáz

Vasárnap is a szerződésekben előírt mennyiségű gáz érkezett Ukrajna felől az országba, a nyomás azonban a minimum alatti. Csehország, Bulgária, Törökország is kevesebb gázt kapott.

Az ukrán földgázszállító cég visszaigazolta vasárnapra a Magyarország irányába szállítani kívánt földgázmennyiségeket. A mennyiség tekintetében a szállítások jelenleg a normál ütemben, szerződésszerűen folynak. A határnyomás értéke továbbra is a szerződéses minimum alatti. A mai napra várható földgázfogyasztás 66-67 millió köbméter – írta közleményében a Földgázszállító szóvivője.

Vasárnap ugyanakkor 5 százalékkal csökkent a Csehországba érkező orosz gáz mennyisége, ott ez volt az első jele az ukrán-orosz válságnak. Bulgáriába továbbra is 10-15 százalékkal kevesebb gáz érkezett. Törökország naponta 40 millió köbméter orosz földgázt kap az Ukrajnán át haladó földgázvezetéken. Ez a mennyiség az elmúlt néhány napban 38 millió köbméterre mérséklődött.

A Gazprom orosz gázipari cég január 1-től leállította a gázexportot Ukrajnának részben a korábbi szállítások utáni ukrán tartozásokra hivatkozva, illetve amiatt, hogy nincs érvényes megállapodás az idei szállításokról. Emiatt eddig Lengyelország, Magyarország, Románia és Bulgária jelezte, hogy csökkentek az orosz gázszállítások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik