Üzleti tippek

Megfelezte a válság a szupergazdagok vagyonát

Vagyonuknak több mint a felét elvesztették a meredek tőzsdei és ingatlanpiaci árfolyamzuhanások miatt a brit gazdagok leggazdagabbjai, akik összességében mintegy 200 milliárd fonttal szegényebben fejezik be az évet, mint ahogy elkezdték.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja listáját – Rich List – a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva.

Az idén tavasszal közzétett 2008-as rangsor szerint a pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 360 milliárd fontról csaknem 53 milliárd fonttal 412,8 milliárd fontra (120 ezer milliárd forintra) duzzadt.

Ezzel azonban a jelek szerint véget is ért az aranykor. A már készülő 2009-es Rich List összeállításához eddig elvégzett kutatások a lap vasárnapi közlése szerint azt mutatják, hogy a brit szupergazdagok felső ezrének összvagyona a globális válságot kísérő idei súlyos tőzsdei és ingatlanpiaci krach során hozzávetőleg 200 milliárd fontra zsugorodott. Ez azt jelenti, hogy a klubtagok 200 milliárd fontnál is többet vesztettek, vagyis befektetett vagyonuknak több mint a fele elúszott.

A legnagyobb vesztes az idei lista leggazdagabbja, a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a The Sunday Times áprilisban még 27,7 milliárd fontra becsülte. Ez 8,45 milliárd fontos gyarapodás volt a tavaly kimutatott vagyonhoz képest. A 2009-es Rich List előzetes felmérései azonban azt mutatják, hogy Mittal most már “csak” 11 milliárd fontot tudhat magáénak, vagyis majdnem 17 milliárd fonttal lett szegényebb.

Az ilyen mértékű vagyonvesztés a kutatást végző szakértők szerint csak a 30-as évek nagy depressziójához mérhető.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) árfolyamindexe, a FTSE-100-as jelenleg 34 százalékkal jár az év eleji szint alatt. A brit lakóingatlan-piaci árzuhanás a tavalyi csúcshoz mérve eddig 16 százalékos volt, és az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi prognózisa szerint a brit ingatlanpiaci árak 25 százalékot, vagyis lakásonként átlagosan csaknem 50 ezer fontot fognak zuhanni, mire 2009 végén elérik a mélypontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik