Üzleti tippek

Leállítottak két Toyota-üzemet

A világ legnagyobb autógyárcsoportja, a Toyota szerdán két napra leállította a munkát az Aicsi és Fukuoka prefektúrában működő gyáraiban a világszerte csökkenő kereslet miatt.

A két gyár elsősorban exportra termel, itt gyártják a Lexus luxusmárkát is. A termelést december 24-re és 25-re állították le, de a pénteken kezdődő újévi ünnepek alkalmával a Toyota a tervek szerint országszerte leállítja átmenetileg a termelést.

Januártól a Toyota hazai gyáraiban várhatóan megszünteti az éjszakai műszakot és bevezeti a négynapos munkahetet. A döntést azután fogadták el, hogy a következő pénzügyi évben az amerikai, az európai uniós és a hazai piacok beszűkülése miatt közel egyharmadával csökken a termelés.

A cégóriás a múlt héten jelentette be, hogy a vártnál 90,8 százalékkal alacsonyabb – 50 milliárd jen (mintegy 555 millió dollár) – lesz az adózott eredménye.

Gyakorlatilag valamennyi japán autógyár bejelentette, hogy csökkenti a termelést és elbocsátásokra kényszerül, a kormány becslése szerint azonban a japán autóipar nem szorul állami mentőövre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik