Üzleti tippek

Beindult az MTV kísérleti digitális adása

Egy hónapon át - kísérleti jelleggel - elérhető az Antenna Hungária (AH) Zrt. digitális földfelszíni műsorszóró hálózatán a Magyar Televízió mindkét csatornája - tájékoztatta AH az indulás napján, kedden az MTI-t.

Mindkét programot ingyen, nagy felbontású (HD) minőségben továbbítják – tudatta az AH és az MTV -, hangot adva azon reményüknek, hogy ez idő alatt a felek között a szerződéskötésről szóló tárgyalások eredménnyel zárulnak. A társaság emlékeztet arra, hogy december elsején a Duna Televízió két adójával indult el – megfelelő dekóder csatlakoztatása után – az ország lakosságának hatvan százaléka által vehető szolgáltatás.

Az MTI megkeresésére az MTV sajtóosztálya kedden annyit közölt, folynak a tárgyalások felek között, a nagyobbik köztévé célja, “hogy a földfelszíni digitális műsorszóró platform sikeres legyen és ez által a közszolgálati műsorok a lakosság minél nagyobb hányadához az eddigi analógnál, illetve a kereskedelmi televízióknál sokkal jobb (HD) minőségben, ingyenesen eljussanak”.

A menedzsment egyik, a neve mellőzését kérő tagja ugyanakkor arról beszélt kedden az MTI-nek: több más médiumhoz hasonlóan elfogadhatatlannak tartják a műsorszóró cég ajánlatában, hogy az koncessziója teljes idejére, 12 évre szerződne előre meghatározott átviteli kapacitásra velük, ez pedig egyfelől túl hosszú tartam, másrészt nem elég rugalmas konstrukció a számukra.

December eleji sajtóhírek szerint az ATV és a HírTV már megállapodott az AH-val a rendszerhez való csatlakozásról, ugyanakkor a három legnagyobb kereskedelmi tévével mindeddig nem sikerült tető alá hozni megállapodást az AH-nak.

Az új platform indulásának napján a TV2 azt jelentette be, hogy bíróságtól kérték a felek közti szerződés létrehozását, míg az RTL Klub az Alkotmánybíróságon támadta meg a területet szabályozó, a digitális átállásról szóló törvényt; egy héttel később a VIASAT3 közleményben tudatta: visszavonta a multiplexre menetelről korábban tett szándéknyilatkozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik