Üzleti tippek

Az Aeroflot a Malévra kacsingat

Szakmai befektetőként beszállna a Malévba az orosz Aeroflot – ezt a vezérigazgató egyik helyettese mondta tegnap, miután a magyar légitársaság pénteki rendkívüli közgyűlésén nem született döntés a Malév megmentésének módozatáról - írja a VG.

Mihail Polubojarinov azt mondta, hogy ha Borisz Abramovicsnak a Malévot birtokló cégben, az Airbridge Zrt.-ben meglévő 49 százsalékos részvénycsomagja valóban a hitelező Vnyesekonombankhoz kerül, akkor az Aeroflot átvenné azt.

Ez azért lenne kedvező számára, mert a Malév flottája előnyöket rejt magában az orosz cég számára, plusz ezzel kisegítene egy orosz bankot is. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy többségi részesedést számára nem éri meg megszerezni, mert a magyar cég túlzottan eladósodott.

Az Aeroflot tulajdonosi megjelenése ugyanakkor nem lenne olyan egyszerű, mint elsőre hangzik, hiszen a Malév csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jóváhagyásával, az eredeti privatizációs szerződés betartásával és az ahhoz szükséges garanciák betartásával cserélhet gazdát. A Malév részvényeire az államnak visszavásárlási joga is van a privatizációtól számított öt éven belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik