Üzleti tippek

Még egy napig lehet az adót feltölteni

Egy nap múlva, december 20-án lejár az adófeltöltés határideje, és egy nap maradt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá való bejelentkezésre is.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózóknak és külföldi vállalkozóknak a 2008. évi adóévre már bevallott adóelőleget 2008. december 20-ig az adóévi várható adó összegére ki kell egészíteniük – hívja fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

A kiegészítési kötelezettség az adóhatóság közleménye szerint azon adózókra vonatkozik, akinek az éves szinten számított árbevétele az adóévet megelőző adóévben meghaladta az 50 millió forintot. Ennek a körnek az adóév utolsó havi, negyedévi adóelőlegét a feltöltéssel egyidejűleg, december 20-ig kell megfizetnie, s a kiegészítés összegét az ugyancsak addig benyújtandó 0801 számú bevalláson kell szerepeltetni.

Az úgynevezett feltöltési kötelezettség a különadóra is vonatkozik, a fizetendő várható különadó összegének a már megfizetett előleggel csökkentett különbözetét szintén december 20-ig meg kell fizetni. A különadó feltöltési kötelezettség azokra a társas vállalkozásokra nem vonatkozik, amelyeknek az árbevétele az adóévet megelőző adóévben nem haladta meg az 50 millió forintot.

Az egyszerűsített vállalkozói adó adóelőlegét szintén december 20-ig kell kiegészíteni; a feltöltési kötelezettséget az adóévre vonatkozó 0843 számú eva bevallásban kell szerepeltetni. Aki a jövő évre az eva szerinti adózást szeretné választani, ezt ugyancsak december 20-ig jelentheti be az APEH székhely szerint illetékes regionális igazgatóságán a 08T103, illetve a 08T203 számú adatbejelentő lapon.

Ajánlott videó

Interjú a lángos és a víz áráról, állami beavatkozásról és a kempingek felszámolásáról Járosi Tamással, a tihanyi Malackrumpli tulajdonosával, aki szerint a Balaton nem drága, sőt szezonális üdülőhelyként sokkal drágábbnak kéne lennie, nemrég mégis bejelentette, hogy ők egyelőre nem emelnek árat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.