Üzleti tippek

Még egy napig lehet az adót feltölteni

admin
admin

2008. 12. 19. 16:10

Egy nap múlva, december 20-án lejár az adófeltöltés határideje, és egy nap maradt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá való bejelentkezésre is.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózóknak és külföldi vállalkozóknak a 2008. évi adóévre már bevallott adóelőleget 2008. december 20-ig az adóévi várható adó összegére ki kell egészíteniük – hívja fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

A kiegészítési kötelezettség az adóhatóság közleménye szerint azon adózókra vonatkozik, akinek az éves szinten számított árbevétele az adóévet megelőző adóévben meghaladta az 50 millió forintot. Ennek a körnek az adóév utolsó havi, negyedévi adóelőlegét a feltöltéssel egyidejűleg, december 20-ig kell megfizetnie, s a kiegészítés összegét az ugyancsak addig benyújtandó 0801 számú bevalláson kell szerepeltetni.

Az úgynevezett feltöltési kötelezettség a különadóra is vonatkozik, a fizetendő várható különadó összegének a már megfizetett előleggel csökkentett különbözetét szintén december 20-ig meg kell fizetni. A különadó feltöltési kötelezettség azokra a társas vállalkozásokra nem vonatkozik, amelyeknek az árbevétele az adóévet megelőző adóévben nem haladta meg az 50 millió forintot.

Az egyszerűsített vállalkozói adó adóelőlegét szintén december 20-ig kell kiegészíteni; a feltöltési kötelezettséget az adóévre vonatkozó 0843 számú eva bevallásban kell szerepeltetni. Aki a jövő évre az eva szerinti adózást szeretné választani, ezt ugyancsak december 20-ig jelentheti be az APEH székhely szerint illetékes regionális igazgatóságán a 08T103, illetve a 08T203 számú adatbejelentő lapon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.