Üzleti tippek

Lenyomják a magyar tejeseket?

Még nagyobb mennyiségben özönlik be nyugatról a hihetetlenül olcsó, vélhetőleg támogatott importáru, emiatt a feldolgozók idehaza sorra mondják fel január elsejei dátummal a felvásárlási szerződéseket. Tehenészetek százai kerülhetnek jövő év elején a csőd szélére - írja a Magyar Nemzet.

Sorra mondják fel a tejtermelőkkel az átvételi szerződéseket a feldolgozók a Magyar Nemzet információi szerint. A legfőbb problémát a dán és a német importtej jelenti, mivel ezekből az országokból nyomott áron érkezik a hőkezelt tej, illetve más tejtermékek.

A hazai tejpiacon óriási a nyomás, amelyet szakértők szerint az unió azon döntése okozott, hogy megemelték a tagországok tejtermelési kvótáját. A francia, német és holland gazdálkodók azonnal ki is használták a lehetőséget, és a többletet külhoni piacokon, így Magyarországon értékesítik.

Ráadásul a régebbi uniós államok termelői és feldolgozói saját hazájukban szinten tartják az árakat, míg például Magyarországon jócskán áron alul hozzák be a termékeiket.

A magyar termelők és a feldolgozók egyaránt nehezményezik a kormány tétlenségét. Sok termelő pedig a januári csődtől tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik