Üzleti tippek

A ferihegyiek megegyeznének

Megfelelő garanciákkal, néhány jogi kiskapu megszüntetésével, a kollektív szerződés hatályának határozatlan idejűre történő módosításával elfogadhatónak találják a reptéren sztrájkot hirdetett szakszervezetek a munkaadó megállapodás tervezetét.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), valamint a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) fő igénye az, hogy a megállapodás, benne a kollektív szerződés hatálya ne csak néhány hónapra szóljon.

Közleményük szerint tanulmányozták a munkaadó legújabb javaslatát, és néhány jogi kiskapu kiküszöbölése után elfogadhatónak találják azt, amennyiben a Budapest Airport (BA) vállalja, hogy megfelelő garanciákat is ad a megállapodás végrehajtására.

Tovább akarnak tárgyalni

A ferihegyi sztrájkot hirdetett szakszervezetek tovább akarnak tárgyalni a munkáltatóval, elkészítették saját megállapodástervezetüket, azt azonban a Budapest Airport (BA) vezérigazgatója nem vette át, így elektronikus úton juttatják el a vezetőségnek.

Kovács Zoltán a ferihegyi sztrájkbizottság elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: bár több pontban is közeledett a felek álláspontja az elmúlt napi tárgyalásokon, nyitva maradtak még fontos kérdések, például a kollektív szerződésé (ksz), a munkarendé és a pótlékrendszeré.

Zavartalan volt a forgalom

Csütörtökön a ferihegyi repülőtéren a forgalom szinte zavartalan volt, járatokat nem kellett törölni, és nagyobb késések sincsenek, a dolgozók 70 százaléka felvette a munkát csütörtökön reggel – mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője.

A Budapest Airport azt közölte, hogy bár a megállapodás szövegét a szakszervezetek eddig nem írták alá, a BA nevében Jost Lammers vezérigazgató és Zahorán Zsuzsa humánerőforrás igazgató szignálta a dokumentumot, ezzel a cég vezetése önmagára nézve kötelezőnek tekinti a szakszervezetekkel közösen kidolgozott sztrájkmegállapodást.

A görögök szolidarítanak

A görög PAME szakszervezeti szövetség elítéli és visszautasítja, hogy Görögországban sztrájktörő mechanizmusokat állítottak fel azzal a céllal, hogy sztrájktörőket küldjenek Magyarországra és leverjék a budapesti dolgozók sztrájkját – áll a PAME Munkástanácsoknak eljuttatott közleményében.

Hozzáteszik: a PAME (Összgörög Szakszervezetek Frontja) eljárt a görög munkaügyi minisztériumnál, és követelte, hogy azonnal állítsák le a sztrájktörésre irányuló tisztességtelen eszközök alkalmazását, és tegyen meg mindent az ilyen gyakorlat leküzdésére.

Támogatásukat és szolidaritásukat fejezik ki a magyarországi légi és földi szállítási dolgozókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik