Üzleti tippek

305 főt küld el a Zalabaromfi

admin
admin

2008. 12. 18. 15:08

A Zalabaromfi Zrt. tulajdonosai 305 fős létszámleépítést jelentettek be decemberben a munkaügyi központba: az elmaradt béreket azonban a dolgozók csak akkor kaphatják meg, ha a CIB bank mintegy 100 millió forint értékben leveszi a jelzálogot a műszaki berendezésekről és a még értékesíthető termékekről - mondta a Baromfiipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) ügyvezető elnöke.

Farkas Andrásné elmondta, hogy a tulajdonosok képviselője lehetőséget kapott a banktól, hogy összeállítson egy listát az intézkedésekből, amelyekből “pénzt tudna csinálni”, az elmaradt bérek kifizetésére. A listát a cégtulajdonos az elmúlt héten átadta a banknak, de mindeddig nem kaptak választ.

Az ágazati szakszervet azért sürgeti a jelzálog feloldását, hogy a dolgozók még karácsony előtt megkaphassák a járandóságukat, de attól tartanak, hogy az ünnepek előtt nem hoznak határozatot – jegyezte meg Farkas Andrásné.

Horváth László, a zalaegerszegi cégcsoport szakszervezeti vezetőjének információi szerint a fagyasztott termékek egy részének december végén lejár a szavatossága, ha nem oldják fel a jelzálogot, az árut meg kell semmisíteni, ami további költségeket jelent.

Horváth László elmondta, hogy cég dolgozói közül 250-en adták be rendkívüli felmondásukat, amit a munkáltató elfogadott és jóváhagyta a kollektív szerződés szerint meghatározott összegeket is. A végkielégítések kifizetésére az üzem felszámolása után van lehetőség.

A Zalabaromfi szeptember elején hozta nyilvánosságra, hogy a
cégcsoport folyószámláit szeptember 1-jén minden előzetes bejelentés nélkül zárolta a CIB Bank. Az üzemben a baromfifeldolgozás 2008. szeptember 10-én megszűnt, a dolgozók október óta nem kapták meg a fizetésüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.