Üzleti tippek

305 főt küld el a Zalabaromfi

A Zalabaromfi Zrt. tulajdonosai 305 fős létszámleépítést jelentettek be decemberben a munkaügyi központba: az elmaradt béreket azonban a dolgozók csak akkor kaphatják meg, ha a CIB bank mintegy 100 millió forint értékben leveszi a jelzálogot a műszaki berendezésekről és a még értékesíthető termékekről - mondta a Baromfiipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) ügyvezető elnöke.

Farkas Andrásné elmondta, hogy a tulajdonosok képviselője lehetőséget kapott a banktól, hogy összeállítson egy listát az intézkedésekből, amelyekből “pénzt tudna csinálni”, az elmaradt bérek kifizetésére. A listát a cégtulajdonos az elmúlt héten átadta a banknak, de mindeddig nem kaptak választ.

Az ágazati szakszervet azért sürgeti a jelzálog feloldását, hogy a dolgozók még karácsony előtt megkaphassák a járandóságukat, de attól tartanak, hogy az ünnepek előtt nem hoznak határozatot – jegyezte meg Farkas Andrásné.

Horváth László, a zalaegerszegi cégcsoport szakszervezeti vezetőjének információi szerint a fagyasztott termékek egy részének december végén lejár a szavatossága, ha nem oldják fel a jelzálogot, az árut meg kell semmisíteni, ami további költségeket jelent.

Horváth László elmondta, hogy cég dolgozói közül 250-en adták be rendkívüli felmondásukat, amit a munkáltató elfogadott és jóváhagyta a kollektív szerződés szerint meghatározott összegeket is. A végkielégítések kifizetésére az üzem felszámolása után van lehetőség.

A Zalabaromfi szeptember elején hozta nyilvánosságra, hogy a
cégcsoport folyószámláit szeptember 1-jén minden előzetes bejelentés nélkül zárolta a CIB Bank. Az üzemben a baromfifeldolgozás 2008. szeptember 10-én megszűnt, a dolgozók október óta nem kapták meg a fizetésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik