Üzleti tippek

Az AB kihúzta a talajt a vagyonadóztatás alól?

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte meg a luxusadó kiszámításának módját, szakértők szerint ezzel „kihúzták a talajt" a hazai vagyonadóztatás alól.

Az Alkotmánybíróság (AB) hétfői döntése megszüntette a luxusadótörvényt. A Népszabadság által megkérdezett egyik adószakértő, Vámosi-Nagy Szabolcs épp ezért rendkívül kedvezőtlennek tartja az AB döntését: szerinte ezzel gyakorlatilag kihúzta a testület a talajt a hazai vagyonadóztatás alól – mondja.

Nem az évi néhány százmilliós luxusadó-bevétel hiánya okoz majd problémát, hanem a vagyonadóztatás hatékony kialakításának elvi akadályozása. Az AB döntése alapján akár azt is meg lehetne kérdőjelezni, hogy mennyiben megalapozott a gépjárműadóban az adóalapot és az adómértéket kizárólag a gépkocsi teljesítményéhez kötni – mondta a lapnak a szakértő.

Nem maga a luxusadó elve – vagyis az értékesebb ingatlanok tulajdonosainak a megadóztatása a gond. Az alkotmánybíráknak szerint nem engedhető meg, vagyis csak olyan adóalap-számítási módszer fogadható el, amelynek eredményét az adózó reálisan – vagyis nem csak bíróságon – vitathatja, és elfogadtathatja adott esetben a maga igazát. A másik fontos kritika – illetve a jövőre nézve kitétel – pedig az, hogy közvetlenül kapcsolódjon egymáshoz az illető vagyoni helyzete, valamint az adóalap és az adómérték – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik