Üzleti tippek

Az AB kihúzta a talajt a vagyonadóztatás alól?

admin
admin

2008. 12. 17. 08:24

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte meg a luxusadó kiszámításának módját, szakértők szerint ezzel „kihúzták a talajt" a hazai vagyonadóztatás alól.

Az Alkotmánybíróság (AB) hétfői döntése megszüntette a luxusadótörvényt. A Népszabadság által megkérdezett egyik adószakértő, Vámosi-Nagy Szabolcs épp ezért rendkívül kedvezőtlennek tartja az AB döntését: szerinte ezzel gyakorlatilag kihúzta a testület a talajt a hazai vagyonadóztatás alól – mondja.

Nem az évi néhány százmilliós luxusadó-bevétel hiánya okoz majd problémát, hanem a vagyonadóztatás hatékony kialakításának elvi akadályozása. Az AB döntése alapján akár azt is meg lehetne kérdőjelezni, hogy mennyiben megalapozott a gépjárműadóban az adóalapot és az adómértéket kizárólag a gépkocsi teljesítményéhez kötni – mondta a lapnak a szakértő.

Nem maga a luxusadó elve – vagyis az értékesebb ingatlanok tulajdonosainak a megadóztatása a gond. Az alkotmánybíráknak szerint nem engedhető meg, vagyis csak olyan adóalap-számítási módszer fogadható el, amelynek eredményét az adózó reálisan – vagyis nem csak bíróságon – vitathatja, és elfogadtathatja adott esetben a maga igazát. A másik fontos kritika – illetve a jövőre nézve kitétel – pedig az, hogy közvetlenül kapcsolódjon egymáshoz az illető vagyoni helyzete, valamint az adóalap és az adómérték – olvasható a lapban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.