Üzleti tippek

Az AB kihúzta a talajt a vagyonadóztatás alól?

admin
admin

2008. 12. 17. 08:24

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte meg a luxusadó kiszámításának módját, szakértők szerint ezzel „kihúzták a talajt" a hazai vagyonadóztatás alól.

Az Alkotmánybíróság (AB) hétfői döntése megszüntette a luxusadótörvényt. A Népszabadság által megkérdezett egyik adószakértő, Vámosi-Nagy Szabolcs épp ezért rendkívül kedvezőtlennek tartja az AB döntését: szerinte ezzel gyakorlatilag kihúzta a testület a talajt a hazai vagyonadóztatás alól – mondja.

Nem az évi néhány százmilliós luxusadó-bevétel hiánya okoz majd problémát, hanem a vagyonadóztatás hatékony kialakításának elvi akadályozása. Az AB döntése alapján akár azt is meg lehetne kérdőjelezni, hogy mennyiben megalapozott a gépjárműadóban az adóalapot és az adómértéket kizárólag a gépkocsi teljesítményéhez kötni – mondta a lapnak a szakértő.

Nem maga a luxusadó elve – vagyis az értékesebb ingatlanok tulajdonosainak a megadóztatása a gond. Az alkotmánybíráknak szerint nem engedhető meg, vagyis csak olyan adóalap-számítási módszer fogadható el, amelynek eredményét az adózó reálisan – vagyis nem csak bíróságon – vitathatja, és elfogadtathatja adott esetben a maga igazát. A másik fontos kritika – illetve a jövőre nézve kitétel – pedig az, hogy közvetlenül kapcsolódjon egymáshoz az illető vagyoni helyzete, valamint az adóalap és az adómérték – olvasható a lapban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW ORLEANS, LA - NOVEMBER 04:  Quarterback Drew Brees #9 of the New Orleans Saints celebrates  defeating the Los Angeles Rams 45-35 in the game at Mercedes-Benz Superdome on November 4, 2018 in New Orleans, Louisiana.  (Photo by Wesley Hitt/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.