Üzleti tippek

Idén 95 újságírót öltek meg a világban

admin
admin

2008. 12. 15. 18:43

Harminckét országban összesen 95 újságíró halt meg hivatása gyakorlása közben meg az elmúlt évben - közölte hétfőn közzétett éves jelentésében a Presse Embleme Campagne (Sajtó, Embléma, Kampány, PEC) nevű civil szervezet.

A 2007. évhez képest (110 áldozat) idén 17,5 százalékkal csökkent a meggyilkolt újságírók száma, ami egyértelműen az iraki helyzet javulásának köszönhető (a közép-keleti országban idén 15 újságírót öltek meg a tavalyi 50-nel szemben) – áll a genfi székhelyű szervezet jelentésében.

Egyes országokban – Mexikóban, Pakisztánban, Indiában, Thaiföldön, Oroszországban vagy a Fülöp-szigeteken – viszont aggasztóan romlott a helyzet. Irak – immár hatodik ízben – a 2008-ban is a világ legveszélyesebb országa volt a sajtó szempontjából, még ha idén 70 százalékkal csökkent is az ott meggyilkolt újságírók száma a tavalyihoz képest. A PEC szerint a csökkenés az iraki belbiztonság viszonylagos javulásának köszönhető.

Az iraki háború kezdete – 2003 – óta legkevesebb 265 újságírót gyilkoltak meg az ázsiai országban.

Blaise Lempen, a PEC főtitkára szerint több más országban aggasztóan alakulnak a dolgok. Mexikó, ahol a bűnözési hullám erősödése nyomán 9 újságírót öltek meg 2008-ban (szemben az előző évi hárommal), a második legveszélyesebb ország a PEC szerint.

Pakisztánban is érzékelhetően rosszabbodott a helyzet, elsősorban az Afganisztánnal határos törzsi területeken. A 2008-ban meggyilkolt 8 újságíróval (2007-ben 5) Pakisztán a harmadik a legveszélyesebb országok között. Pakisztánt India (2008-ban 7, 2007-ben 2 áldozat), a Fülöp-szigetek (2008.ban 6, 2007-ben 4), Grúzia (5) és Oroszország (2008-ban 4, 2007-ben 1 áldozat) követi a szomorú listán.

A jelentés szerint a gyilkosságokon túl számos újságírót elraboltak Afganisztánban, Szomáliában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Irakban, a Gázai övezetben és Mexikóban.

2008. évi jelentésében a PEC üdvözli, hogy az államok megállapodtak egy genfi székhelyű nem hivatalos munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata a konfliktusövezetben dolgozó újságírók védelméről szóló nemzetközi egyezmény tervezetének kidolgozása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.