Üzleti tippek

Adócsökkentést remél a Liberális Gazdasági Tanács

A válság hatásainak enyhítése érdekében gyors lépéseket, egyebek között a társasági különadó megszüntetését, egységes 18 százalékos társasági adót, a kedvezmények számának csökkentését, és az osztalékadó 18 százalékra mérséklését szorgalmazza a Kóka János vezette Liberális Gazdasági Tanács.

A javaslatokról, amelyeket a vállalkozói szervezetek is támogatnak, hétfőn dönt az SZDSZ parlamenti frakciója, amely korábban elutasította a kormány által előterjesztett adótörvényeket.

A csomag elfogadásával párhuzamosan valódi adóreform beindítását szorgalmazza a tanács, amely azt szeretné, hogy csökkenjenek a vállalkozók adó- és adminisztratív terhei, illetve a munkát terhelő közterhek.

Az ülés résztvevői megállapították azt is, hogy a gazdaság kifehérítésének komoly akadálya a bankkártya-használat európai összehasonlításban is magas költsége. Ezért olyan szabályozást sürgettek, amely a banki költségek érzékelhető csökkenését eredményezi. Egyetértettek abban is, hogy nem megoldás a kézpénzforgalom tiltása, helyette az elektronikus banki fizetési formák ösztönzése a cél.

Vadász György az általa képviselt négy szervezet, az ÁFEOSZ, az OKISZ, a KISOSZ és az IPOSZ nevében a liberális adócsomagot egyetértéséről és támogatásáról biztosította.

Az Országgyűlés még novemberben elfogadta a jövő évi adótörvényeket, és hétfőn dönt a 2009-es büdzséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik