Üzleti tippek

A kkv-k mellé állt a kormány

Szükség van forrásbővítést növelő intézkedésekre a reálgazdasági problémák kezeléséhez, amihez elsősorban az Európai Unió forrásai, illetve a költségvetés biztosít fedezetet - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az államtitkár úgy értékelte, hogy az uniós forrásoknál az előlegkifizetés megemelése 35-40 százalékra 100-150 milliárd forint többletforrást biztosít a vállalkozásoknak.

Emlékeztetett arra, hogy a Széchenyi-kártya kamattámogatása a 2008. évi 1 százalékról 2009-ben 2 százalékra emelkedik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi 450 milliárd forintos kezességvállalási keretét 900 milliárd forintra emelték, az uniós forrásokon belül 250 milliárd forintot csoportosítanak át a gazdaság szereplői számára.

Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta: szabályzatukat úgy módosítják, hogy a vállalkozások számára megkönnyítsék a kezességhez jutást.

Keller László úgy vélte, a kormány a pénzügyi válságkezelésben jelentős eredményeket ért el. Sikerült a pénzügyi rendszert stabilizálni, működik az a megállapodás, amelyet Magyarország az Európai Unióval, a Valutaalappal és a Világbankkal kötött. Eddig az IMF-hitelkeretből 4,9 milliárd eurót, az EU-s keretből pedig 2 milliárd eurót hívott le Magyarország.

Radnai György kitért arra, hogy a vállalkozások támogatásához szükséges a vonatkozó európai uniós szabályok változtatása is, amit a magyar kormány kezdeményezett, köztük a de minimis keret összeghatárának megemelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik