Üzleti tippek

Javul jövőre a vállalatok finanszírozása

Várhatóan még 4-5 pénzintézet csatlakozik január közepéig, az elmúlt hetekben meghirdetett hitelprogramokhoz a már csatlakozott két bank példáját követve, így 2009 első hónapjaiban javulhat a magyar vállalatok finanszírozása - mondta Bajnai Gordon, az Országos Kereskedelmi Szövetség Kereskedelem 2009 konferenciáján.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kiemelte: a válságkezelés első lépése a pénzpiacok helyreállítása, amit a munkahelyek megtartásának ösztönzése után a piacok élénkítése, a versenyképes üzleti környezet kialakítása, a foglalkoztatásbővítés és a szerkezeti reformok követnek.

A miniszter emlékeztetett: a kormány az elmúlt időszakban számos olyan intézkedést fogadott el, amelyek jelentősen javíthatják a vállalatok eredményes működését. A múlt héten bejelentett 1.400 milliárd forintos gazdaságélénkítő és vállalkozástámogató csomag, a munkahelyek megtartására irányuló programok, valamint a 2009-es adóátrendezési program és a bürokrácia csökkentése mind hozzájárulhat a magyar vállalatok versenyképességének növeléséhez.

A gazdaságélénkítés mellett fontos feladat hárulhat a gazdaságdiplomáciára is, mivel kiemelkedő, hogy a magyar vállalatok kijuthassanak a válság ellenére még növekvő piacokra is. Hosszú távon csak a külső kereslet növelésével lehetnek sikeresek a magyar vállalatok. Mivel Magyarország legfőbb exportpartnereinek gazdasága lassul, így olyan növekvő piacokra kell eljuttatni a magyar kkv-kat, amelyek révén hosszú távon nőhet a magyar gazdaság versenyképessége – tette hozzá Bajnai Gordon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik