Üzleti tippek

Céges ajándék last minute

admin

2008. 12. 11. 10:25

Sok kis- és középvállalkozás vezetőjének okoz fejtörést – az év végi hajsza mellett –, hogy milyen ajándékot vegyen a cég karácsonyra partnereinek.

„Minél hamarabb dönt a cég, annál szélesebb listából válogathat. Ha december elején születik meg a döntés, akkor az európai raktárak még nem lekötött készleteiből is lehet válogatni” – mondja Váradi Éva, a Golding Reklámajándék Kft. beszerzés- és marketingigazgatója. „Tény, hogy a kisebb cégek kevesebbet költenek idén ajándékra, és a multik előrelátóbbak. Tapasztalatunk szerint idén az USB pendrive és az olcsóbb, klasszikus karácsonyi ajándékok a kelendőek (gyertya, aromaszett, fenyőfadísz, karácsonyi CD), de preferált még a drágább digitálisfénykép-keret is.

Aki későn ébred, annak megalkuvást kell kötnie, alternatív megoldást kell találnia. De érdemes még egyszer átnézni a kiadott katalógusokat, bekérni az árakat, megnézni a termékeket” – teszi hozzá Bak Ildikó ügyfélmenedzser a Duál Reklámstúdió Kft.-től.

Mit tegyen, aki korán kezdett gondolkodni, mégis későn cselekedett?

1. Ne kapkodjunk!
Gondoljuk át, hány főnek, milyen csoportosítással (saját dolgozó, külső partner, csak üdvözlőlap, apró, közepes, nagy ajándék stb.) szeretnénk megköszönni a 2008-as évet.

2. Osszuk be az időt, osszuk el a feladatot!
A feladatot nem szét, hanem felosztani kell! A megoldásban a probléma kialakulásáért felelős cégvezetőnek is részt kell vennie.

3. Tervezzük meg a költségeket!
Ajánlatos nemcsak megtervezni, hanem betartani is a keretet. Ne felejtsük, hogy a csomagolóanyagnak és a kiszállításnak is ára van!

4. Válasszuk ki az ajándékot!
Az ajándék egy kicsit a cég arca. Hasznavehetőségének, minőségnek óriási szerepe van. Kiválasztásnál figyeljünk a pozíciókra (hivatalos, nem hivatalos ajándék). Sok cégnél szabály, hogy bizonyos értékű ajándék nem fogadható el vagy beszolgáltatandó. A legideálisabb, ha az ajándék egy kicsit személyre szóló, mégis köthető a céghez.

5. Alakítsuk cégünkhöz az ajándékot!
A cégarculathoz való igazítás legtöbbször logózással történik. Téves elképzelés, hogy a minél nagyobb logó a legmegfelelőbb. Igényes a gravírozás, a hímzés, nagy tételben viszont a tamponnyomás, a szitázás a leggazdaságosabb. Készítsük elő a megfelelő grafikai anyagot (betűtípus, vektorgrafikus logó, szövegtervezet) egy CD-re! Ez később is bármikor elővehető.

6. Csomagolás és megfelelő szállító
Postán legkésőbb december 15-éig érdemes feladni az ajándékokat, hogy biztosan odaérjenek.

10 ötlet későn ébredőknek:

 1. Saját termék, szolgáltatás ajándékozása, ha magánemberként igénybe vehető.
 2. Belépőjegyek, bérletek.
 3. Karácsonyi formára csomagolt törülköző.
 4. Bor, pálinka, házi lekvár, méz megfelelő csomagolással.
 5. Könyv, hangos könyv, CD.
 6. Virágmag-, virághagymacsomag, logózott balkonláda (hölgyek számára).
 7. Karácsonyi fűszercsomag.
 8. Házi készítésű bioméz, -mák, -dió stb.
 9. Mézeskalács.
 10. Céges logóval ellátott kínálótálca édességekkel.

Vigyázzunk!

 1. A karácsony nem presztízskérdés! Konkurenciánk túllicitálása egészségtelen.
 2. Az ajándék mellett legyen néhány sor kísérőlapon!
 3. Üdvözlőlapot kapó partnereinknek is mellékeljünk névjegykártyát!
 4. Bort, pálinkát (egyéb italt) díszdobozban küldjünk!
 5. Alkalmazottjaink hivatalos ajándékánál ne tegyünk különbséget!
 6. Partnerünk asszisztensét is illik megajándékozni.
 7. Ügyeljünk a megajándékozottak nevének helyesírására és pontos beosztására.
 8. A helyesírási hibákért, a figyelmetlen jóváhagyásért a kivitelező nem vállal felelősséget.
 9. Időben küldjük el az ajándékot!
 10. Ne ugyanazt ajándékozzuk idén, mint tavaly!
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT  ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.