Üzleti tippek

A Mol számára a Nabucco a legfontosabb

Az erőforrások hozzáférésével kapcsolatos nehézségeket, az energiabiztonságot és a klímaváltozást nevezte a Mol-csoport előtt álló legfontosabb kihívásoknak Mosonyi György vezérigazgató a cégnek a témáról Brüsszelben tartott rendezvényén.

A kedd esti előadáson kiemelte, hogy a Mol terjeszkedését a partnerség jellemzi. Példának hozta fel a cég két – szavai szerint – “abszolút prioritását”: a Nabucco gázvezeték építését és a közép-európai gázhálózatok összekapcsolását. Mint mondta, többszereplős, összefogott erőfeszítések kellenek az ellátási források és az ellátási útvonalak biztosítására. A Nabuccóval kapcsolatban Mosonyi György azt is hangoztatta, hogy a magánszektor szempontjából kockázatos beruházásról van szó, ezért – a kockázatok megosztására – uniós forrásokat is kell biztosítani.

Leszögezte, hogy cége szerepet kíván vállalni a globális felmelegedés elleni fellépésben is. E törekvésének keretében a Mol kutatásokat folytat a biodízel területén, bekapcsolódott a geotermikus energiaforrások keresésébe is, illetve komoly tapasztalatokat szerzett már a befogott széndioxid tárolásában is.

Az Európai Bizottság Mol-OMV-ügyletre vonatkozó eljárásának tanulságait levonva a vezérigazgató arra mutatott rá: az ellátásbiztonság szempontja Brüsszelnél nem írja felül a versenypolitikai megfontolásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik