Üzleti tippek

Megállapodtak az amerikai autóipar megmentéséről

admin
admin

2008. 12. 10. 07:02

Elvi megállapodásra jutott a washingtoni kormány és a törvényhozás a pénzügyi nehézségekkel küszködő három vezető amerikai autógyárnak juttatandó 15 milliárd dolláros áthidaló hitelről - közölték tisztségviselők.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő, illetve a törvényhozás demokrata párti többségéhez tartozó egyik tisztségviselő elmondta: a helyi idő szerint kedd este született megállapodás a hitelügylet minden kulcsfontosságú részére kiterjed, már csak néhány kevésbé fontos részlet, illetve az egyezség megszövegezése maradt hátra.

Az egyezség értelmében George Bush elnök külön kormányzati tisztségviselőt nevez ki a hitel felhasználásának és az autóipar átszervezésének a felügyeletére. A hitelt visszavonhatják, ha az autógyárak nem tesznek kellő erőfeszítéseket működésük átszervezésére.

A pénzügyi válság miatt csőd fenyegeti a General Motors, a Ford Motor és a Chrysler autógyárakat. Az áthidaló hitel mindazonáltal alig a fele a detroiti hármak által igényelt összegnek.

A mostani megállapodás előzménye, hogy Nancy Pelosi, a törvényhozás alsóházának elnöke nemrégiben meghajolt Bush azon feltétele előtt, hogy a hitelt abból a 25 milliárd dollárból kapják meg a cégek, amelyet a kongresszus eredetileg az energiatakarékos járművek fejlesztésének támogatására szavazott meg. Pelosi eredetileg azt szerette volna, hogy a detroiti vállalatokat a 700 milliárd dolláros banki mentőcsomagból segítsék ki, de a Fehér Ház ettől kategorikusan elzárkózott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.