Üzleti tippek

Beállt Ferihegy

Leállt a közlekedés a Ferihegyi repülőtéren szerdán reggel nyolc órára két szakszervezet tagjainak sztrájkja miatt. Az utasbiztonsági ellenőrzés teljesen szünetel, a 2A terminál indulási csarnoka megtelt a várakozó utasokkal.

Várhatón nem is változik a helyzet délelőtt, az utasbiztonsági ellenőrzés hiányában az utasok nem juthatnak el a gépekhez, így a járatok vagy jelentős késéssel indulnak, vagy törlik a járatokat, eddig egy Varsóba induló járatot töröltek. Pontosabb információval várhatóan 11 óra körül szolgálhat a járatok indításáról az üzemeltető, mivel ekkor érkeznek még munkavállalók az utasbiztonsági területre, és lehetnek olyanok, akik felveszik a munkát.

Emiatt a BA a Malévnak sem tud pontosabb információkat adni, így a magyar nemzeti légitársaság is csak később dönthet járatai sorsáról. A Malév 8 járata indult el reggel időben.

(A járatokról információkat a Budapest Airport Zrt. és az egyes légitársaságok honlapján találhat.)

Csorba Attila, a sztrájkot hirdető egyik érdekképviselet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke kifogásolta, hogy a reggel 6-kor sztrájkba lépő munkavállalókkal a vezérigazgató „ordibált”, és egy lapra felírta a nevüket, ami a szakszervezeti vezető szerint munkahelyi zaklatásnak minősül. Ez ellen az érdekképviselet a leghatározottabban fel fog lépni – tette hozzá. Megjegyezte: javasolták a munkáltatónak a tárgyalások folytatását, ám a BA válasza szerint legkorábban péntek délelőtt ülhetnek tárgyalóasztalhoz a felek.

A BA szóvivője cáfolta, hogy a munkaadó megfenyegette volna a sztrájkoló munkavállalókat. Szollár Domokos korábban irracionálisnak, arcpirítónak nevezte a követeléseket, és hangsúlyozta, hogy éppen a modernizációt szolgáló átalakításoknak köszönhetően nem kell most tömeges elbocsátásról dönteni a cégnél. Hozzátette: a kollektív szerződésről már megkezdték az egyeztetéseket a reprezentatív szakszervezetekkel.

A határozatlan idejű sztrájkot a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdette, követeléseik között szerepelt egyebek között a BA átalakításának felfüggesztése, a kiszervezések azonnali leállítása, a létszám megtartása, pénzbeli juttatás a dolgozóknak és új kollektív szerződés kötése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik