Üzleti tippek

Felgyorsítja a válság a lappiac átalakulását

Az amerikai újságipar két éven belül lényegesen átalakul; a recesszió miatt több lap csődbe mehet, és az újságüzletben évtizedek óta jelen levő családok tűnhetnek el - írta a The Wall Street Journal a hét végén.

“Két év múlva bizonyosan egészen másként fog kinézni az újságpiac” – állapította meg a tekintélyes New York-i üzleti napilap elemzője, aki szerint a gazdasági válság felgyorsítja a sajtó átszerveződését, amely az internet térnyerésével, a tőkének a világháló felé fordulásával már elkezdődött. A különbség csak annyi, hogy az éles gazdasági visszaesés nélkül a folyamat még hosszú évekig húzódott volna.

A lap megállapította: jelenleg az újságkiadók egyötöde küzd pénzügyi zavarokkal. Több neves kiadó – mint például a Tribune, a McClathy, a Lee Enterprises, továbbá a Journal-Register és a MediaNews Group – súlyos tartozásokat halmozott fel az egyre zsugoródó bevételek mellett.

Csőkkenő példányszám, ritkuló megjelenés

A cikkíró, Martin Peers rámutatott: az újságok már nem képesek egyszerű létszámleépítéssel és a prémiumok megvonásával kezelni a helyzetet, drasztikus lépésekre kényszerülnek. Némely lap csökkenti a példányszámot, mások a ritkább megjelenést választják. A lapoknak el kell fogadniuk azt a tényt, hogy idén 15 százalékkal csökkentek az újsághirdetési bevételek, és ez a trend a recesszió után sem fog megfordulni.

Peers szerint a jelenleg még mindig túl széttöredezett lappiacon valószínűleg több kiadó egyesül majd. Szerinte egybe fog olvadni például a MediaNews, a Freedom és a Lee, amelyek a fúzióval jelentős megtakarítást érhetnének el a nyomtatási és terjesztési költségek terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik