Üzleti tippek

Kiradírozható tintát használnak az M6-os építésén

Használnak hőre eltűnő és kiradírozható tintát az M6/M60-as autópálya építésén dolgozó alvállalkozók a munkavállalói kiskönyvek kitöltésekor - mondta az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) dél-dunántúli igazgatója.

Idén eddig 40 olyan munkáltató bukott le, aki később módosította a speciális kínai tollakkal tett, a foglalkoztatás időpontjára vonatkozó bejegyzéseit dolgozói kiskönyvekben. Rájuk nemcsak munkaügyi bírságot szabtak ki, ügyüket okirat-hamisítás miatt a rendőrséghez továbbították.

Az ilyen visszaélésekre úgy derítenek fényt, hogy a kiskönyvek lapjairól fotókat készítenek, később pedig visszatérnek a munkaterületre, ahol a képek alapján ellenőrzik a korábbi bejegyzéseket is.

Idén az M6/M60-as kivitelezésére szerződött, vizsgálat alá vont alvállalkozók 75 százalékánál, szám szerint 217 munkáltatónál 840 feketemunkást találtak, amelyért mintegy 200 millió forint bírságot szabtak ki. Az ellenőrzött foglalkoztatók közül 140-nél 380 más szabálytalanságot találtak a munkaidő, a pihenőidő betartására, a munkabérre, a pótlékokra és egyéb juttatásokra vonatkozóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik