Üzleti tippek

Visszakapják eredeti nevüket a Magyar Rádió adói

A Magyar Rádió a tradicionális névhasználatot alkalmazza minden csatornáján - döntött egyhangúlag csütörtöki ülésén a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriuma a Szavak ereje elnevezésű munkacsoportjának javaslatára.

Szintén a korábban használt nevek visszaállítását javasolták a Magyar Rádió szimfonikus zenekara, énekkara, valamint gyermekkórusa esetében. Rangos Katalin kuratóriumi elnök tájékoztatása szerint a visszaállás “ésszerű határidőn belül” történik, azaz nem érintve ezzel a médium több, most is folyó reklámkampányát.

Mint mondta, a döntés nem érinti a rádió logóját, de a három új adót (a nemzetiségi műsorokat adó MR4-et, a parlamenti csatornát, azaz az MR5-öt és a regionális MR6-ot) sem.

MR helyett Magyar Rádió

A kuratórium elnökhelyettese azt hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva: döntésük figyelemfelhívás, nem felszólítás; azért fogalmazták meg, mert a közmédium átalakítása során és vezetésében “tényleg jó úton jár a menedzsment, de fontos, hogy ami érték, az ne tűnjön el”

Gál András Levente hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy az adásban rendszeresen hangozzon el az intézmény teljes neve, azaz Magyar Rádió helyett ne röviden MR-t mondjanak; arra a kérdésre, miként vélekedik a rövidítést, az adó számát, valamint hagyományos nevét összevonó, eddig is használt formáról, azt mondta: “ez még elfogadható”.

A rádióelnök által gyakran hangoztatott érvvel – hogy Kossuth és Petőfi negyvenes évek végén felvett nevét kommunista örökségnek tartja – az elnökhelyettes azzal szállt szembe, hogy “ezek jó nevek”, ráadásul az, hogy a közvélemény miként emleget valamit, “nem hivatalos döntésen múlik”.

Such György, az intézmény elnöke azt közölte az MTI megkeresésére: az írásba foglalt határozat kézhezvétele után tanulmányozzák, az ügyet.

Új szelek, régi nevek

A Magyar Rádió tavaly nyáron, a struktúraváltással egy időben módosította adóneveit: az eddigi elnevezések elé az MR monogram és az adó sorszáma került; augusztusban pedig kikerült a Magyar Rádió fiataloknak szóló adójának szignáljából a korábbi Petőfi név.

Such György idén augusztusban az átpozícionálással magyarázta a névváltoztatást, mondván, sokakban még a tavaly nyári, jelentős hallgatottságnövekedést hozó átalakítás előtti adó emlékét idézi fel a korábbi név, ez pedig “konfúzus helyzetet” idéz néha elő.

Akkor azt közölte: nincs döntés arról, hogy végleg elhagynák a hivatalos, MR2-Petőfi megnevezés második tagját, és a másik két adó – az MR1-Kossuth és az MR3-Bartók rádiók – esetében sem merült fel efféle ritkítás, hiszen azok “lényegét tekintve ugyanazt a tematikát sugározzák, mint korábban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik