Üzleti tippek

Az MSZP adót csökkentene 2009-ben

Az MSZP nem tesz le arról, hogy a magas magyarországi adóterheket - a lehetőségekkel összhangban - 2009-ben csökkentse - mondta Szabó Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista alelnöke.

A következő fél évben át kell gondolni, hogy az adórendszeren belül milyen változások milyen fontossági sorrendben szükségesek – közölte a politikus annak kapcsán, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta a jövő évi adótörvényeket.

Szabó Lajos azt mondta, a szocialista frakció kész az adórendszer átalakításáról egyeztetni a gazdasági és a politikai élet szereplőivel, a gazdasági csúcson meghatározott irány szerint. Hozzátette: el kell dönteni, mekkora legyen a fogyasztási, illetve a vagyoni típusú adók aránya a bevételek között. Szerinte a vagyoni típusú adók aránya csekély mértékű a bevételek között.

Ellenállásba ütköztek

Kitért arra, hogy amikor a korábbi MSZP-SZDSZ koalíció “egy pici lépést” akart tenni a vagyoni típusú adók felé, nagy társadalmi ellenállásba ütközött.

A szocialista politikus kiemelte: elsőként a 4 százalékos vállalati különadó megszüntetésére kell sort keríteni. Megjegyezte: korábban azt ígérték, hogy ezt az adónemet csak addig tartják fent, amíg a költségvetés stabilitása megköveteli. Mint elhangzott, 2009-ben lesz lehetőség arra, hogy a stabilitás veszélyeztetése nélkül döntsenek ennek az adónak a megszüntetéséről – feltéve, ha lesz rá a forrás.

Szabó Lajos úgy vélte, nincs mód nagyobb adócsökkentésre, most a stabilitás megteremtése a fontosabb, és ha ezen túl vagyunk, akkor lehet az adórendszert átalakítani.
Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott adó- és járuléktörvényekről a kormánypárti képviselő azt mondta, az osztalékadó 35 százalékos sávjának megszüntetése a vállalkozók régi kérése, így jövőre 25 százalék lesz ez az adó.

A cégek negyedmillióig fizethetnek készpénzben

A képviselő közölte: megszűnik az adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos határa, de két esetben korlátot vezettek be. A munkáltató által átvállalt iskolarendszerű képzés költségeit éves szinten a minimálbér két és félszeresig fizetheti a munkaadó, míg a közművelődési támogatást éves szinten a minimálbérig nyújthatja.

Szabó Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy a magánszemélyek vásárlásánál, ha az eléri vagy meghaladja a 900 ezer forintot, számlakiállítási kötelezettsége van az eladónak.

Kitért arra is, hogy a vállalkozások egymás között 250 ezer forintig fizethetnek készpénzben. Ettől a rendelkezéstől is a gazdaság kifehérítését várják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik