Üzleti tippek

Megbírságolták az Echo TV-t

admin
admin

2008. 12. 02. 11:01

Bírságot szabott ki az ORTT az Echo TV-vel szemben, a műsorszolgáltató 2008. július 1-jei, Mélymagyar című műsorának adása miatt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely szerint az Echo TV Mélymagyar című műsorának 2008. július 1-jei adása alkalmas volt a cigány kisebbség elleni gyűlölet keltésére. Ezért az ORTT a műsorszolgáltatóval szemben bírságot szabott ki.

A vizsgált műsorszámban folytatott beszélgetés témáját a falvakban élők életkörülményei, megélhetési gondjai és a segélyezés adták. A beszélgetés résztvevői a közbeszédben jelenlévő kérdést, a roma és nem roma lakosság esetleges szembenállásának megvitatását is érintették, melyben a meghívott vendégek tartózkodtak a romákkal szembeni előítéletes megnyilvánulásoktól.

Sztereotípiák és bűnbakkeresés

Az ORTT álláspontja szerint viszont a műsorvezető szavai összességében úgy voltak értelmezhetők, hogy a cigányok agresszív, szapora, italozó és bűnöző életmódot folytató csoport, melynek legális jövedelemforrása a szociális segély. Megszólalásai a többség és a kisebbség konfliktusát a romák „terrorizáló, antiszociális, elviselhetetlen, mindent ellopó” viselkedésére vezette vissza, amely jogosan váltja ki a többségi társadalom haragját. A műsorvezető ezek után a problémák erőszakos megoldását vizionálta. A határozat szerint az is jogsértő, hogy a műsorvezető a New York-i feketék bűnözői hajlamairól is beszélt.

Az ORTT szerint a műsorszám így sztereotípiákból építkező, bűnbakkereső üzeneteket közvetített, ez pedig közvetlenül hozzájárulhat a cigánysággal szembeni előítéletek további erősödéséhez és a társadalmi konfliktus elmélyítéséhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.