Üzleti tippek

Béna a 2A terminál

Nem indulnak Ferihegyről a schengeni járatok, és a Malév is határozatlan időre törölte induló járatait a repülőtéri utasbiztonsági ellenőreinek sztrájkja miatt. Ugyanakkor a gépek érkezése zavartalan, csakúgy, mint a 2B terminál működése. Ama utazni kívánóknak azt tanácsolják, hogy internetezzenek és telefonáljanak.

Az utasbiztonsági ellenőrzést végzők munkabeszüntetése megbénította a ferihegyi repülőtér 2. A terminálját; biztonsági ellenőrzés nélkül az utasok ugyanis nem szállhatnak fel a repülőgépekre

A Malév törölte járatait

A magyar légitársaság határozatlan időre törölte járatait, miután a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) határozatlan ideig nem képes garantálni a budapesti indulásokat. Az intézkedés addig érvényes, amíg a BA hivatalosan másként nem tájékoztat. A Malév azt is közölte: az érintett utasok jegyét a Malév térítésmentesen átírja egy későbbi Malév vagy oneworld légitársaság által üzemeltetett járatra.

Szerdán a Malév 90 induló, és 88 érkező gépet üzemeltetne, melyek közül délelőtt fél 11-ig 19 járat indult, illetve érkezett – mondta az FN-nek Németh Krisztina. A Malév szóvivője közölte: a gépek fogadása zavartalan, és arra kérte az utasokat, hogy a Malév járatainak sorsáról a cég honlapján tájékozódjanak, vagy hívják a társaság call centerét a 40/212121-es számon.

Ami működik, és ami nem

A repülőtér egyébként a Malév járataihoz hasonlóan minden más légitársaság gépét is fogadja, mint ahogy a 2B terminálról is zavartalanul indulnak a nem schengeni járatok.

A Budapest Airport vezetése abban reménykedik, hogy a később érkező dolgozók közül lesz, aki felveszi a munkát, illetve az utasokat a 2A-ról a 2B terminálra irányítják, ahonnan esetleg a schengeni járatok is el tudnak indulni.

A repteret üzemeltető cég arra kér minden utast, akinek repülőjegye mára szól, hogy információért és útmutatásért forduljon légitársaságához, és nézze a Budapest Airport honlapját.

Korábban a 2A terminlról elindult a Brussels Airlines brüsszeli járatára, mert azon egy autista csoport is utazott. Törölték viszont az Air France párizsi és a British Airways londoni járatát, a Lufthansa utasait busszal Bécsbe szállítja, a New York-i járat ugyanakkor közlekedik – közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Tömeg van és káosz

A reggel 6 óra óta tartó sztrájk nyomán a 2A terminál megtelt utasokkal, akik egyelőre kivárnak, és abban reménykednek, hogy eljutnak úti céljukhoz. Többen panaszkodtak, hogy nem tartják megfelelőnek a repülőtéri tájékoztatást, mivel azon kívül, hogy sztrájk van, nem tudnak semmit járatukról és a lehetséges alternatívákról – írta a távirat iroda.

A Lufthansa, az AirFrance-KLM, a Malév és a többi társaság irodáinál is hosszú sorok kígyóznak, az emberek csatlakozási, átszállási lehetőségekről érdeklődnek.

Ordított a vezér, vagy nem

Csorba Attila, a sztrájkot hirdető egyik érdekképviselet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke kifogásolta, hogy a reggel 6-kor sztrájkba lépő munkavállalókkal a vezérigazgató “ordibált” és egy lapra felírta a nevüket, ami a szakszervezeti vezető szerint munkahelyi zaklatásnak minősül. Ez ellen az érdekképviselet a leghatározottabban fel fog lépni – tette hozzá. Az eset megtörténtét a BA szóvivője cáfolta.

Szollár Domokos korábban irracionálisnak, arcpirítónak nevezte a sztrájkot hirdető szakszervezetek követeléseit, és hangsúlyozta, hogy éppen a modernizációt szolgáló átalakításoknak köszönhetően nem kell most tömeges elbocsátásról dönteni a cégnél.

A határozatlan idejű sztrájkot a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdette, követeléseik között szerepelt egyebek között a BA átalakításának felfüggesztése, a kiszervezések azonnali leállítása, a létszám megtartása, pénzbeli juttatás a dolgozóknak és új kollektív szerződés kötése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik