Üzleti tippek

Átvitte Gyurcsány az adótörvényeket

admin
admin

2008. 12. 01. 18:45

Az Országgyűlés hétfőn 198 igen szavazattal, 181 ellenében megszavazta az adó- és járuléktörvények módosítását. Változik a személyi jövedelemadó kedvezménye, a képviselők pedig fizetnek a költségtérítésük után. Maximálják a 13. havi nyugdíjat is.

A változás részeként a személyi jövedelemadó törvény úgy változik, hogy az adókedvezmény kulcsa évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék, de összesen évi 100 ezer forintot lehet ilyen címen leírni az adóból. Vagyoni típusú adó lesz a cégautó adója, amelynek összege 1.600 köbcentiméter hengertérfogat alatt 7 ezer, afelett pedig 15 ezer forint havonta.

A parlamenti képviselők február 1-jétől 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük után, ugyanez vonatkozik a polgármesterekre és az önkormányzati képviselőkre is. A módosítások között szerepel, hogy a gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentes lesz az öröklött vagyonnak az a része, amelynek tiszta (terhekkel csökkentett) értéke nem több 20 millió forintnál.

mszp+2 fideszes+5 mDF-es és egy KDNP-s

Az MSZP-frakció 188 igen szavazata mellett két fideszes képviselő, Horváth János és Hörcsik Richárd, a kereszténydemokrata Molnár Béla, öt MDF-es politikus: Csapody Miklós, Herényi Károly, Lengyel Zoltán, Pettkó András és Karsai Péter, illetve a független Császár Antal és Gyenesei István nyomta meg az igen gombot.
Nemmel voksolt a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ, három MDF-es (Csáky András, Hock Zoltán, Katona Kálmán) és három független (Almássy Kornél, Tóth András, Vas János) képviselő. Igazoltan távol volt Balla György (Fidesz) és Dávid Ibolya (MDF), míg Boross Péter (MDF) nem szavazott.

Maximált nyugdíj

Emellett a parlament – 208 igen és 168 nem szavazattal – elfogadta a jövő évi költségvetést megalapozó másfél tucatnyi törvényt módosító javaslatot, amelyben a 13. havi nyugdíj maximálása is szerepel.

A nyugdíjtörvény a jövő évre 80 ezer forintban maximálja a 13. havi nyugdíjat, de azt is csak azok kaphatják, akik betöltötték a 62. életévüket. A módosítás kimondja, hogy 2010-től az éves költségvetésben szerepel majd a 13. havi nyugdíj maximális összege.

Az államháztartási törvény (áht) módosítása a legnagyobb terjedelmű. Új előírás például, hogy ha a hatóságnak kell fizetnie az ügyfél részére, mert túllépte az ügyintézési határidőt, akkor ezt a pénzt a saját költségvetéséből kell kigazdálkodnia, a központi költségvetésből nem kaphat rá támogatást.

Az MDF mentette meg a kormányt


Az adótörvények múlt keddi szavazásánál kiderült: az MDF támogatja a kabinet adócsomagját, mert a szocialisták most meghallgatták a párt régi kérését, a „haláladó” eltörlését.

Az új paragrafusok ha el nem is törlik, de jelentősen enyhítik a gyászolók anyagi terheit: a gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentes lesz az öröklött vagyonnak az a része, amelynek tiszta (terhekkel csökkentett) értéke nem több 20 millió forintnál.

Az SZDSZ ellenáll

Miután a liberális párt frakciója a múlt héten megszavazta a költségvetés fő számait – ezek elfogadását az MDF már nem támogatta -, az adótörvényekről szóló végszavazás előtt Kóka János a frakció közölte: az adótörvényekre nemmel voksolnak.

Kóka szerint a kormány által benyújtott adócsomag nem szolgálja a munkahelyteremtést, nem egyszerűsíti az adórendszert.

Alig változik valami

A FigyelőNet már korábban összegyűjtötte a nyolc – kevéssé jelentős – jövő évi adóváltozást.

Talán a legjelentősebb közülük, hogy a személyi jövedelemadó törvény úgy változik, hogy az adókedvezmény kulcsa évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék, de összesen évi 100 ezer forintot lehet ilyen címen leírni az adóból. Ezen túl vagyoni típusú adó lesz a cégautó adója, amely 1 600 köbcentiméter hengertérfogat alatt 7 ezer, felette pedig 15 ezer forint havonta.

Az APEH még szigorúbb lehet, nő az átalányadózás választási lehetőségének értékhatára, és az evások ismét számlagyűjtögetésbe kezdhetnek. További részletek itt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.