Üzleti tippek

Hétfőtől lehet jelentkezni evásnak

Akik 2009-re az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) szeretnék választani, december 1-jétől december 20-ig jelenthetik be választásukat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) székhely szerint illetékes regionális igazgatóságain.

Akik már az idén is az eva szerint adóznak, azoknak nem kell újra bejelentkezniük. Az eva törvény hatálya alá új adózóként az egyéni vállalkozók, a korlátolt felelősségű társaságok, a szövetkezetek, a lakásszövetkezetek, a végrehajtói irodák, az ügyvédi irodák, a közjegyzői irodák, a szabadalmi ügyvivői irodák, az erdő-birtokossági társulatok, a betéti társaságok és a közkereseti társaságok jelentkezhetnek be.

Az új bejelentkezés december 20-ig írásban visszavonható, s ugyancsak addig lehet kijelentkezni is az eva alól. A határidőt célszerű betartani, mert igazolási kérelmet csak a kijelentkezési határidő elmulasztása esetén lehet beterjeszteni.

Az egyéni vállalkozók december 20-ig nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalap után fizetik meg.

A bejelentkezéssel kapcsolatos részletes információk megtalálhatók az APEH honlapján, és a be- valamint kijelentkezésre szolgáló adatlapok is letölthetők onnan. Az adatlapokat a kereskedelmi forgalomban is be lehet szerezni.

Az eva adókulcsa 2006. októberéig a bruttó árbevétel 15 százaléka volt, azóta az árbevétel 25 százaléka. Az evás adóalanyok száma 2007 végén meghaladta a 98 ezret, s 53 százalékuk társas vállalkozás volt. A vállalkozói kör összesített árbevétele az APEH adatai szerint tavaly közel 620 milliárd forintot tett ki, és egyharmad-kétharmad arányban oszlott meg az egyéni és társas vállalkozások között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik