Üzleti tippek

Zsugorodik a napilapok piaca

Áremelésre és árcsökkentésre egyaránt számíthatnak jövőre a lapolvasók. A kiadók szerint tovább szűkül a nyomtatott lapok piaca - írja a Napi Gazdaság.

Jövőre az inflációt meghaladó mértékben emeli a kiadó a Népszabadság árát – mondta a Napinak Kovács Tibor, a Népszabadság Zrt. elnök-vezérigazgatója. A Blikk várhatóan nem drágul Papp Gábor lapigazgató szerint. A többek között négy dunántúli megyei és egy városi napilapot kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) is infláció feletti emelést tervez – mondta Kázmér Judit, a PLT stratégiai ügyvezető igazgatója a lapnak. Rónai Balázs, a Napi Gazdaság Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint a lap standos árát infláció alatti mértékben emeli a kiadó.

A romló gazdasági helyzet miatt a legtöbb kiadónál a piac további zsugorodására számítanak. A sorból itt is a Blikk lóg ki, szerintük tartani tudják a mostani értékesítési szintet. A PLT-nél 4-5 százalékos példányszámcsökkenéssel számolnak 2009-ben.

Kovács Tibor is csökkenő értékesítést vár a lappiacon, de ez a minőségi lapok piacát – és ide sorolja a Népszabadságot is – szerinte kisebb mértékben érintheti.

A kiadók új technikákat is bevetnek az olvasói tábor növelésére, a Blikknél személyre szabott (szegmentált) marketingajánlatokkal keresik meg ügyfeleiket, a Népszabadságnál átszervezik az értékesítést, egyben új termékeket vezetnek be, köztük a vasárnapi lapot – olvasható a Napi Gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik