Üzleti tippek

Keveseket érint a drága digitális átállás

December 1-jén indul az Antenna Hungária földfelszíni digitális platformja, a Mindig TV. A hagyományos tévékészülékeket még nem kell kidobni, mert az analóg adásokat csak 2011-ben kapcsolják le - írja a Népszava.

A földfelszíni átállás a háztartások mintegy 20 százalékát érinti, 80 százalék ugyanis az adásokat kábelen, műholdon vagy az Antenna Digital szolgáltatásán keresztül követi nyomon. A digitális szolgáltatásban a három közszolgálati csatorna (m1, m2, Duna Tv, kiegészülve a Duna2 Autonómiával) mellett az ATV és a Hír Tv műsora követhető nyomon. A későbbiekben a TV2 és az RTL Klub is csatlakozik. A programokat egyelőre csak az ország 60 százalékán lehet fogni, a lefedettséget 2010-ig 95 százalékra próbálják növelni – olvasható a lapban.

Az új sugárzás azonban meglehetősen drága, ahhoz képest, hogy alig akad, aki tudja fogni. Vitákat okozott, hogy a digitális földfelszíni közszolgálati csatornákat HD-minőségben sugározzák. A gond az, hogy a lakosság mindössze 7-8 százaléka rendelkezik a HD-adásokat jó minőségben venni tudó készülékekkel, ezeknek pedig elenyésző hányadával nézik a földfelszíni sugárzású csatornákat.

A bírálók szerint a HD-adásokkal olyan mennyiségű kapacitást kívánnak megvásárolni, amely indokolatlan többletköltségeket jelent. A HD-adás előnyeit csak elvileg lehet élvezni, mert a köztévék műsorai is SD-formátumban készülnek. Tehát a költségvetést feleslegesen terhelik meg többletköltséggel, hiszen a büdzsé közvetlenül biztosítja a közszolgálatiak költségeit – áll a Népszavában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik