Üzleti tippek

Minden harmadik német vállalat elbocsát

Mind több jel utal arra, hogy a 2009-re jósolt recesszió a vártnál erősebben hat ki a német munkaerőpiacra is.

Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint minden harmadik németországi vállalat elbocsátásokat tervez. Eszerint a cégek 35 százaléka a jövő évben csökkenteni kívánja alkalmazottainak számát. A német Gazdasági Intézet (IW) éves, konjunktúraelemző felmérése szerint a munkanélküliek száma a jövő évben akár 190 ezerrel – csaknem 3,5 millióra – emelkedhet. Ez az előrejelzés felülmúl minden korábbi hasonló becslést, amely szintén a munkanélküliség növekedését jövendölte, de jóval kisebb arányban.

Az IW felméréséből kitűnt, hogy a megkérdezett 1800 vállalat 37 százaléka 2009-ben a termelés visszaesésével számol, míg 24 százalék reménykedik a kedvezőbb üzleti lehetőségekben. A jelentés szerint a legrosszabbak az építőipar, továbbá a fogyasztási cikkeket gyártó szektor kilátásai. „Minden jel az erős recesszióra utal” – nyilatkozta kedden Michael Hüther, az intézet igazgatója, aki szerint a visszaesés különösen az exportot sújtja majd.

A felmérésben érintett legtöbb vállalat ugyanakkor a legnagyobb veszélyt a jövő esztendőre nem is annyira magában a válságban, mint inkább a fogyasztás visszaesésében látja. Egy másik – ugyancsak kedden nyilvánosságra hozott – jelentés szerint a német üzleti – vállalati – hangulat 15 éve nem volt olyan rossz, mint most. A müncheni Gazdaságkutató Intézet (Ifo) szerint az úgynevezett üzleti hangulati index 85,8 pontra süllyedt, azaz 1993 februárja óta a legalacsonyabb szintet ért el. A jövő évi üzleti kilátásokat az Ifo által megkérdezett 7000 gazdasági vezető túlnyomó többsége rosszabbnak értékelte, mint eddig bármikor az ország 1990-ben történt újraegyesítése óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik