Üzleti tippek

Elfogadták a költségvetés módosított főszámait

A bevétel, a kiadás és a hiány is kevesebb lett a jövő évi költségvetésben az adótörvények véglegesítése, valamint a költségvetési törvény módosító indítványainak elfogadása után; az erről szóló módosítást a költségvetési bizottság fogadta el kedden a parlamentben.

A jövő évi központi költségvetés bevétele 8.300 milliárdra, a kiadása 8.960 milliárdra, míg a hiánya 660 milliárd forintra módosult. Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár örömét fejezete ki amiatt, hogy lesz jövő évi költségvetése az országnak. Mádi László (Fidesz) arra figyelmeztetett, hogy a végszavazás még odébb van.

A nyugdíjalap továbbra is nullszaldós, de a bevételi és kiadási főösszege 3.084 milliárdról 2.999 milliárd forintra csökkent. Az Egészségbiztosítási Alap bevételi főösszege 1.441 milliárdról 1.408 milliárd forintra csökkent. A kiadási főösszege kisebb arányban csökkent – 1.447 milliárdról 1.417 milliárdra – így a hiány 6,7 milliárd forintról 8,8 milliárdra növekedett. A módosító indítványok elfogadása után a jövő évi költségvetés általános tartaléka 56,5 milliárd forintról 51,5 milliárdra csökkent.

Az új főszámokat a költségvetési bizottság 16 igen és 13 nem szavazattal fogadta el. Az SZDSZ-es képviselők a szocialistákkal együtt igennel szavaztak. A bizottsági módosító javaslat melléklete egy táblázat, amelyik az egyes fejezetek főöszegeit tartalmazza. Ebből kitűnik, hogy a november 25-i állapothoz képest a bíróságok 4,2 milliárddal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium pedig 20,8 milliárd forinttal kap kevesebb támogatást. Ugyanakkor az Önkormányzati Minisztérium többlete 28,8 milliárd forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik