Üzleti tippek

Átgyúrná az RTL és az MTV a médiatörvény tervezetét

Paragrafusonként tett javaslatot a médiatörvény-tervezet módosítására az MTV és az RTL Klub televízió. A médiahatóság és a politikai befolyás erősödése a leginkább fájó pont a tévécsatornák számára.

Sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Magyar Televízió és az RTL Televízió Zrt. is a médiatörvény-tervezet általuk javasolt módosításaival kapcsolatban. Noha mindkét adó üdvözlendőnek tartja, hogy 12 évvel a médiatörvény megindulása után párbeszéd kezdődött a szabályozásról, az RTL a tervezet jelenlegi formáját egyenesen visszalépésnek tekinti, amely hosszabb távon ellehetetlenítené a működést.

Liberalizáció vagy gúzsbakötés?

A kereskedelmi csatorna a fő aggályait egy 12 pontos kísérőlevélben foglalta össze, valamint részletes javaslatokkal állt elő a tervezet szinte minden részére vonatkozóan. Míg a legtöbb esetben módosításokat szeretnének elérni, addig a földfelszíni műsorszóró országos tévéket terhelő kötelezettségeket (véleménybefolyásoló képességű műsorszolgáltatót terhelő kötelezettségek) egyáltalán nem tartja elfogadhatónak az RTL, mivel ez pluszelvárásokat róna egyebek közt a csatornára is.

Szintén nem elfogadható a kereskedelmi csatorna számára, hogy az ide tartozó szolgáltatók tevékenységét és jogállását korlátozzák, s versenyjogi kötelezettségek terheljék azokat, mivel ez teljesen eltér a törvény eredeti koncepciójától, azaz a médiapiac liberalizációjától.

A médiahatósággal, annak széles körű hatáskörével, illetve a „médiarendőrséggel” kapcsolatban fogalmazták meg a legtöbb problémát a csatornák. A jogkörök módosítása mellett felmerült annak kérdése is, miből finanszíroznák a hatóság tevékenységét, illetve honnan lenne kapacitás a feladatkörök ellátására.

Köztévé, de miből?

A köztévé szerint a leginkább aggályos pont,hogy a november 4-i állapotot tükröző tervezet még arra sem ad kielégítő választ, hogyan és milyen forrásokból biztosítanák a közszolgálati média gazdasági önállóságát. Az anyagi kiszolgáltatottság mellett a politikai befolyás erősödésétől félti leginkább a közmédiumokat az MTV vezetése.

Az MTV jogászai szerint a tervezetet több ponton összhangba kell hozni más, hatályos törvényekkel, például a gazdasági társaságokról szóló törvénnyel, vagy a munka törvénykönyvével. Az értelmező rendelkezések és az általános szabályok egy részének alaposabb kidolgozására is szükség lesz. A köztévé által benyújtott módosítások elérhetők a csatorna honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik