Üzleti tippek

Az adótörvényekre igent a büdzsére nemet mond az MDF

Az MDF megszavazza az adócsomagot, de nemmel voksol költségvetés fő számaira - közölte Herényi Károly frakcióvezető az MTI kérdésére hétfőn.

Mivel az MDF által a jövő évi adócsomaghoz benyújtott módosító indítványok közül a kormány által támogatott sorba került az örökösödési illetékről szóló javaslat, várható volt, hogy a frakció támogatja majd a csomagot a keddi voksoláson.

A módosító javaslat szerint a jövő évtől húszmillió forintos értékhatárig az örökség a közeli hozzátartozók esetében illetékmentes lesz. A frakcióvezető szombaton úgy fogalmazott: ezzel az MDF ötéves küzdelmét koronázhatja siker, és számos olyan család szabadul majd meg a terhektől, amelynek igen komoly terhet jelentett ez az illetéknem. Sokan eladósodtak azért, hogy abban az ingatlanban maradjanak, ahol odáig éltek – tette hozzá Herényi Károly.

Szintén a kormány által támogatott módosító indítványok között szerepel az MDF azon módosító javaslata, amely 22 százalékra emelné az áfát.

A kormányszóvivő korábban ugyan korábban jelezte: a kabinet nem támogatja az áfa emelését, kizárólag szavazástechnikai okai vannak annak, hogy az ellenzéki párt módosító javaslata a támogatott sorba került, mert csak így lehetett megoldani azt, hogy erről, vagyis a fedezetről előbb szavazzon a Ház, mint az MDF másik, a személyi jövedelemadó csökkentésére vonatkozó javaslatáról, azaz a bevételkiesésről.

Herényi Károly hétfőn az MTI kérdésére megerősítette, az adócsomag támogatásától függetlenül, a költségvetési fő számokat nem szavazza meg az MDF frakciója.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke – aki előre jelezte, hogy nem lesz ott a keddi voksoláson – szombaton már sejteni engedte, hogy a frakció nemmel voksol majd. Egy sajtótájékoztatón az MTI kérdésére, hogy miután a párt válságkezelő programjának egyes elemei beépültek a mostani koncepcióba, igennel voksolnak-e, azt válaszolta: akik bizalmat szavaztak szeptemberben a miniszterelnöknek, “bőven megvannak ahhoz, hogy ezt a költségvetést elfogadják”. Szerinte csak néhány elemében fogadta el a kormány a javaslataikat, holott a válságkezelő programjuk csak egységesen érvényes.

Herényi Károly hétfőn az MTI-nek hangsúlyozta: nem szavazzák meg azt a szocialista költségvetési módosító indítványt, amely szerint a 13. havi nyugdíjat a jövő évtől csak a 62 év feletti nyugdíjasok kapnák, és az összege maximum 80 ezer forint lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik