Üzleti tippek

A gyáli Tescónál tüntetnek a tejesek

admin
admin

2008. 11. 21. 14:44

Félpályás útelzáró demonstrációt kezdtek péntek reggel a mezőgazdasági termelők Gyál és Alsónémedi közelében, az akcióval azt akarják elérni, hogy a nagy áruházláncok a jelenleginél nagyobb arányban forgalmazzanak magyar árukat.

A gazdák, termelők az első helyszínen mintegy 50, a másodiknál 30 kocsival sorakoztak fel, hogy érdekeiknek érvényt szerezzenek – közölte a tüntetés egyik szervezője. A demonstrációk mindkét helyszínen békés körülmények között zajlanak, és előreláthatóan délután érnek véget.

Tíz pontos petíció

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács alelnöke elmondta, hogy a tüntetés résztvevői a nap során 10 pontban összefoglalt petíciót adnak át a Tesco, illetve a Penny Market képviselőinek. A követelések között szerepel a magyar áru legalább 80 százalékos aránya az áruházak polcain, a beszállítókkal szemben a 30 napos kifizetési határidők betartása, és a gazdasági erőfölénnyel való rendszeres visszaélés megszüntetése.

A rendőrség által biztosított demonstráció mindkét helyszínén lelassult a forgalom. Gyálnál a Tesco raktárához vezető úton a beérkező kamionok torlódtak fel, Alsónémedinél pedig az 5-ös út Budapest felé vezető sávjában felsorakozott autók akadályozzák a közlekedést. A tüntetők a türelmetlenkedő autósok között frissen fejt tejet osztanak. Az autósok többsége rokonszenvez a tüntetőkkel.

Budaörösön spontán demonstrálnak

A déli órákban új helyszínen, a budaörsi Tesco áruház parkolójában spontán demonstrációval egészült ki a tüntetés. Itt “Import helyett hazait!” és “Magyarországi multikba magyar árut!” feliratú transzparensekkel sorakozott fel egy tejtermelő és baromfitartó gazdákból álló 25-30 fős csoport. Az arra járóknak ingyen tejet, tejterméket és baromfikészítményeket osztogattak. Egy népi zenét játszó 3 tagú zenekar is megjelent a jó hangulat biztosítására.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács alelnöke a demonstrálók nevében itt is átadta a petíciót az áruház képviselőjének, Gillemot Katalinnak, aki kijelentette: készek a követelések megvitatására.

Istvánfalvi Miklós a be nem jelentett demonstrációt azzal indokolta, hogy a sajtóban hamisan az jelent meg, miszerint a magasabb árak elérése lenne a pénteki tüntetésük célja. Ezzel szemben – ahogy a petíció is megfogalmazza: a külföldi eredetű termékek folyamatos minőségi kontrollja, a törvények betartása és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma szerepel a követelések között – szögezte le.

A beszállítási árak 45 százalékát rá kell még fizetniük

Takács László, a Baromfi Termék Tanács igazgatója a budaörsi helyszínen elmondta, hogy a multi kereskedőcégek a beszállító hazai termelőktől összesen 80 féle címen szednek be visszatérítési pénzeket.

Ezek a hálózatfejlesztés, polcdíj, születésnapi hozzájárulás ürügyén gátlástalanul visszavett pénzek az eredetileg kialkudott beszállítási árak 40-45 százalékát teszik ki. Ennek a tarthatatlan gyakorlatnak a rovására írható az igazgató szerint, hogy 4 év alatt 50 ezer tonnával esett vissza a hazai baromfitermelés, ami az összes fogyasztás 15 százalékának felel meg.

Remény Ervin, a 100 tagot tömörítő Húsiparosok és Húskereskedők Szövetségének vezetője, a pénteki demonstráció egyik szervezője kifejtette: az egyenlő feltételek hiányára vezethető vissza a sertéstartás visszaszorulása. Jelenleg az indokoltnál mintegy 50 százalékkal kevesebb, 3,5 millió sertést hizlalnak az országban.

A többletet a multi cégek gyakran ellenőrizetlen minőségű, irreálisan olcsó importból fedezik, nehezítve a hazai termelők helyzetét – szögezte le.

A demonstrálók vezetői hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek az áruházláncok képviselőivel, és ennek kimenetelétől függ, lesznek e további tüntetések – erősítette meg Istvánfalvi Miklós.

A kormánnyal tárgyalnának

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) javasolja, hogy a kormány kezdeményezzen egyeztetést a termelők, a kereskedők és fogyasztók részvételével a kereskedők által korábban visszautasított etikai kódex elfogadásáról, és az élelmiszerforgalmazás közös, átfogó ellenőrzéséről, valamint a tisztességes verseny, továbbá a hazai munkahelyek megőrzése érdekében.

A MOSZ Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmánya állásfoglalásában megalapozottnak és indokoltnak tartja az állattenyésztők pénteken kezdett demonstrációját, amellyel a nagy áruházláncok gyakorlata ellen tiltakoznak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.