Üzleti tippek

Bizonytalanság a közszolgálati HD-adásoknál

Információink szerint miután a MSZP elnöksége a héten elhalasztotta az új médiatörvény elfogadását, szóba került a közszolgálati televíziók HD-sugárzása is. A televíziók tervei szerint ugyanis az M1, az M2 és a Duna Tv műsorát HD-minőségben sugároznák az év végén induló digitális földfelszíni platformon, a MinDig Tv-n.

Ez a technológia jobb képminőséget tesz lehetővé, ugyanakkor jelenleg csak a lakosság 7-8 százalékánál található ehhez alkalmas vevőkészülék, ráadásul ezek zöme sem a jelenleg földi adókat antennával elérő – tipikusan idős és szerényebb anyagi helyzetű – 800 ezer háztartásban található. Állítólag, ezt az ellentmondást többen is felvetették kormányzati körökben, különösen annak fényében, hogy ez a HD-sugárzási mód a pénzügyi válság és a megszorítások idején négyszeres többletterhet jelentene a költségvetésnek. A politikusok szerint ennek az összegnek más területeken jobb helye lehetne.

Értelmetlen a HD-adás?

A három közszolgálati csatorna műsorterjesztési költségeit a Magyar Köztársaság költségvetése külön soron, lényegében közvetlenül biztosítja. Több politikus sérelmezte azt is, hogy a költségvetést érintő kérdésben a köztévék az ő előzetes tájékoztatásuk nélkül folytattak tárgyalásokat a MinDig Tv-t működtető Antenna Hungáriával. A politikusok szerint ráadásul indokolatlan ezeknél a televízióknál a HD-adás, hiszen a műszaki berendezéseik zöme alkalmatlan ehhez a technológiához, és alig rendelkeznek ilyen – saját és vásárolt – tartalommal.

Közszolgálati érvek a hd-sugárzás mellett

– Az MTV óbudai műsorgyártó rendszere teljesen HD rendszerű lesz

– Pár éven belül csak nagy felbontású tévéket fognak gyártani, a képcsöves készülékek gyártása megszűnik

– A hagyományos készülékeken is jobb a képminősége a HD-ban sugárzott adásoknak

– Egyre több film és sorozat érhető el ebben a formátumban

Mindezek fényében a döntéshozók számára idő előttinek tűnik a HD-ra való átállás különösen, hogy ennek a sugárzási módnak a bevezetését még az RTL Klub és a TV2 sem tervezi. Szakértők szerint a HD-sugárzás bevezetése leghamarabb 2011-2012-ben lehet indokolt. Aggályos az is, hogy a közszolgálati csatornák hosszú távú szerződést kötnének az Antenna Hungáriával, miközben még a jövő évi költségvetés sincs elfogadva.

Költséges sugárzás

Úgy tudjuk, hogy az M1, M2 és a Duna Tv HD-sugárzása közel 2,8 milliárd forintba kerülne évenként a költségvetésnek, miközben az SD kihozható lenne ennek a negyedéből, kevesebb, mint 700 millió forintból. Ugyanakkor amennyiben az RTL Klub és a TV2 HD-ra vált, az MSZP-s politikusok elfogadhatónak tartanának egy olyan kompromisszumos megoldást, hogy a három csatorna közül az M1 adása HD lehessen, ebben az esetben az éves díj kijönne 1,5 milliárd forintból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik