Üzleti tippek

A szabolcsi alma ismét az Urálon túlra megy

Vonatra raktak szerdán 140 tonna almát a szabolcsi Tuzsérban, a szállítmány az oroszországi Cseljabinszkba megy. Ez egy 4 ezer tonnás megrendelés első része, húsz év óta ez az első jelentős magyar almaszállítmány Oroszországba - írja a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint az almát egy orosz nagybani kereskedő veszi át és teríti az üzletekben. Az üzlethez a politikai keretet a két megye vezetőinek októberben aláírt együttműködési megállapodása biztosítja.

Az exportot egy orosz-magyar vegyes vállalat, a Novaja Zarja bonyolítja, az almát a kékcsei Gyümölcs-Mix Kft. vásárolja fel a szabolcsi termelőktől, a szállítást pedig az Ukraintrans nevű, budapesti székhelyű speditőrcég bonyolítja.Az almáért az orosz fél előre fizet, már átutalt 65 millió forintot.

A gazdák hatvan forintot kapnak az alma kilójáért, amit az orosz üzletekben 60-65 rubelért, átszámítva körülbelül ötszáz forintért kínálnak majd.

A lap felidézi, hogy az 1970-es években szinte válogatás nélkül vitték a Szovjetunióba a szabolcsi almát. A csúcs éppen 30 éve, 1978-ban volt, amikor több mint 333 ezer tonna alma hagyta el a keleti határt. A mennyiség 1982-től folyamatosan csökkent, a kilencvenes évekre pedig gyakorlatilag megszűnt az almaexport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik