Üzleti tippek

A szabolcsi alma ismét az Urálon túlra megy

admin

2008. 11. 20. 07:36

Vonatra raktak szerdán 140 tonna almát a szabolcsi Tuzsérban, a szállítmány az oroszországi Cseljabinszkba megy. Ez egy 4 ezer tonnás megrendelés első része, húsz év óta ez az első jelentős magyar almaszállítmány Oroszországba - írja a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint az almát egy orosz nagybani kereskedő veszi át és teríti az üzletekben. Az üzlethez a politikai keretet a két megye vezetőinek októberben aláírt együttműködési megállapodása biztosítja.

Az exportot egy orosz-magyar vegyes vállalat, a Novaja Zarja bonyolítja, az almát a kékcsei Gyümölcs-Mix Kft. vásárolja fel a szabolcsi termelőktől, a szállítást pedig az Ukraintrans nevű, budapesti székhelyű speditőrcég bonyolítja.Az almáért az orosz fél előre fizet, már átutalt 65 millió forintot.

A gazdák hatvan forintot kapnak az alma kilójáért, amit az orosz üzletekben 60-65 rubelért, átszámítva körülbelül ötszáz forintért kínálnak majd.

A lap felidézi, hogy az 1970-es években szinte válogatás nélkül vitték a Szovjetunióba a szabolcsi almát. A csúcs éppen 30 éve, 1978-ban volt, amikor több mint 333 ezer tonna alma hagyta el a keleti határt. A mennyiség 1982-től folyamatosan csökkent, a kilencvenes évekre pedig gyakorlatilag megszűnt az almaexport.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.